Criterii pentru alegerea unei semănătoare de calitate
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 04.09.2020 la 11:40
Actualizat pe 04.09.2020 la 11:53
Pentru orice fermier modern, înființarea unei culturi pe o suprafață de mai multe hectare este o operațiune de neconceput fără mijloace mecanizate.
O semănătoare este utilajul de care ai nevoie pentru a efectua însămânțările la timp și eficient, contând foarte mult și calitatea acesteia. Dacă te-ai decis să îți achiziționezi și tu o semănătoare, îți prezentăm câteva aspecte de care trebuie să ții cont pentru a alege un utilaj de calitate.
Lățimea
Este important ca utilajul să aibă o lățime suficient de mare pentru a permite utilizarea unui număr cât mai mare de accesorii pentru însămânțare, fără a genera un nivel ridicat de încărcare.
Capacitatea buncărului
Buncărul este acea parte componentă în care sunt încărcate semințele, iar cel mai important detaliu pe care trebuie să îl ai în vedere este capacitatea acestuia. Un buncăr de mare capacitate îți va permite să efectuezi operațiunea de însămânțare fără a face pauze dese pentru realimentare, iar astfel vei economisi timp prețios.
Materialul din care este făcut trebuie să fie rezistent la șocuri, iar pereții să fie transparenți, pentru a permite verificarea cantității de semințe din interior.
Dispozitivul de reglare a adâncimii
Adâncimea la care se face semănatul diferă de la o cultură la alta, iar semănătoarea trebuie să respecte cu precizie acest indicator. Astfel de utilaje sunt dotate cu un dispozitiv de reglare a adâncimii, care trebuie să fie foarte precis și să respecte adâncimea fixată pe tot parcursul lucrării. Un dispozitiv de reglare performant trebuie să asigure și însămânțarea semințelor mici la adâncimi scăzute.
Accesoriile de însămânțare
Cu cât setul de accesorii și piese de semănătoare cu care utilajul vine „la pachet” este mai generos, cu atât semănătoarea poate efectua o gamă mai largă de operațiuni, potrivite pentru orice condiții de însămânțare. Iată care sunt principalele accesorii pe care trebuie să le includă secțiunea de însămânțare:
- Discuri stelate pentru resturile vegetale – sunt necesare în condițiile în care lucrările de însămânțare se fac pe un teren necurățat în prealabil, având rolul de a îndepărta resturile vegetale care ar bloca accesul semințelor în sol.
- Roată de bulgări flotantă – acest accesoriu urmărește îndeaproape conturul solului, îndepărtând resturile vegetale și bulgări de pământ.
- Disc brăzdar neted sau striat – rolul acestuia este acela de a crea o deschidere mai bună a brazdei și de a mărunți solul, făcându-l cât mai fin, pentru o însămânțare optimă.
- Brăzdar cu vârf lung și aripi scurte – este necesar în condițiile în care însămânțarea se face pe un teren uscat, dar și atunci când se cultivă semințe mici.
- Tasator de bulgări – dispozitivul este necesar pentru tasarea bulgărilor de pământ rămași după arat și pentru îndepărtarea pietrelor de pe linia de însămânțare.
- Roți de tasare crestate – prezente sub forma unor discuri zimțate poziționate înclinat, acestea se folosesc pe solurile foarte dure sau în situația în care s-a format crustă după ploaie. Există și o variantă de roți grele pentru tasare, folosite pentru închiderea brazdei pe cele mai dure soluri.
Sistemul de control
O semănătoare performantă trebuie să permită monitorizarea permanentă a vitezei de însămânțare, a adâncimii și a densități semințelor. Cea mai eficientă monitorizare este cea făcută din cabina tractorului, iar pentru asta este nevoie ca semănătoarea să fie dotată cu mai multe dispozitive de control. În primul rând este nevoie de un cablu de conectare între utilaj și tractor, prin care se transmit datele preluate de la senzorul de control al semințelor și de la radarul care măsoară viteza de lucru.
În concluzie, o semănătoare de calitate trebuie să asigure amplasarea optimă a semințelor chiar și la viteze mari de lucru, pe orice fel de teren. Nu în ultimul rând, este importantă și păstrarea unei densități optime a semințelor pentru a evita risipa.