Criza coronavirusului. Lista biocidelor pentru igienă personală publicată pe site-ul Ministerului Sănătății
Publicat pe 16.03.2020 la 11:00 Actualizat pe 16.03.2020 la 11:00
Bilanțul celor infectați cu coronavirus crește considerabil de la o oră la alta, iar oamenii nu știu ce să mai facă pentru a fugi din fața virusului ucigaș care a pus stăpânire pe țara noastră. Care sunt principalele biocide folosite pentru igiena personală?
Bilanțul celor infectați cu coronavirus crește considerabil de la o oră la alta, iar oamenii nu știu ce să mai facă pentru a fugi din fața virusului ucigaș care a pus stăpânire pe țara noastră. Care sunt principalele biocide folosite pentru igiena personală?
Coronavirus este de neoprit, iar oamenii se tem din ce în ce mai tare pentru soarta lor. Au ales să-și facă provizii și să nu mai iasă din casă, de frică să nu se infecteze cu noul COVID-19, care pare că a pus stăpânire pe România.
”Spirtul medicinal nu e bun”
Problema cea mai mare și principalul factor care ne ajută în această situație îl constituie igiena personală, căreia trebuie să-i acordăm o atenție sporită. Potrivit profesorului Adrian Streinu-Cercel, șeful spitalului Matei Balș, spirtul folosit de majoritatea populației în această perioadă nu ajută la nimic, deoarece nu este un biocid destul de puternic.
Drept urmare, trebuie să folosim esențe mai puternice, bazate chiar pe clor. De asemenea, profesorul ne îndeamnă să avem grijă, deoarece poate arde pielea mâinii și este indicat să-l folosim în combinații care să ne ajute, în niciun caz să ne facă mai mult rău.
„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.
De aceeași părere este și Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, susținând că spirtul nu are efect biocid și nu distruge coronavirusul.
“Spirtul medicinal sau alcoolul sanitar, cum vrem să îi spunem, nu este eficient în cazul coronavirus din cauză că nu are o proprietate extrem de importantă – nu este biocid, adică nu distruge virusul. Este important ca un dezinfectant care e dedicat să aibă această proprietate – să fie biocid, adică să distrugă viruși”, a explicat medicul.