Cu cât și de cine a fost cumpărată casa care apare pe bancnota de 10 lei. Unde se află renumita locuință veche
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.08.2022 la 14:10
Actualizat pe 01.08.2022 la 14:11
Casa care apare schițată pe bancnota de 10 lei, a fost restaurată și poate fi vizitată de turişti. Cu cât și de cine a fost cumpărată casa care apare pe bancnota de 10 lei. Unde se află renumita locuință veche.
- Cu cât și de cine a fost cumpărată casa care apare pe bancnota de 10 lei
- Unde se află renumita locuință veche
Poate nici nu ați băgat de seamă că pe bancnotă apare o casă. Ei bine, casa de pe bancnota de 10 lei este inspirată de o casa țărănească, cu foișor și pivniță impresionantă din piatră de râu, care aparținea, pe vremuri, familiilor de boieri.
Cu cât și de cine a fost cumpărată casa care apare pe bancnota de 10 lei
„Casa cu blazoane“, sau casa care apare pe bancnota de 10 lei, a fost ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea şi refăcută în 1823. Clădirea a fost ridicată de moşnenii izbăşoi, ţărani liberi, deţinători de moşii întinse, stăpânite în devălmăşie, ipostază socială nemaiîntâlnită în nici o altă ţară din Europa, după cum apreciază experţii din UAR. În secolul al XIX-lea, a fost reşedinţa pentru mult timp a şefului de garnizoană militară. Sunt documente care atestă că a fost renovată în 1828 şi de atunci a fost locuită, până în 2000, când a fost cumpărată de un tânăr din zonă, de la doi bătrâni.
Mai apoi, conștient de valoarea ei, fostul proprietar a decis să o vânda Uniunii Arhitecților din România cu 20.000 de euro. Ajunsă în “mâinile lor“, locuința veche a fost restaurată, în mare parte cu fonduri europene, în valoare de 4,5 milioane de lei.
Uniunea Arhitecților a dorit ca prin restaurarea casei, zona unde este amplasată să atragă mulți turiști.
De ce a fost numită „Casa cu blazoane“
Numele casei a fost dat de cele trei blazoane de deasupra intrării principale, cel din mijloc reprezentând vulturul bicefal, simbol al împăraţilor bizantini, care a aparţinut familiei Cantacuzinilor, stabilite în ţările române după căderea Bizanţului (1453).
“Casa cu blazoane“ de la Chiojdu a devenit un important punct turistic şi obiect de studiu pentru experţi şi studenţi. Este atractivă, atât prin situarea relativ accesibilă faţă de Bucureşti, Braşov, Ploieşti şi Buzău, cât mai ales prin bogata moştenire istorică şi farmecul acestor meleaguri subcarpatice.
Citește și Bancnota care se vinde cu 10.000 de euro pe OLX. De ce este atât de scumpă