Cum a reușit Călin Donca să strângă o avere colosală! Din ce a făcut bani milionarul care în prezent se află în arest preventiv pentru 30 de zile
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 20.09.2023 la 21:48
Actualizat pe 20.09.2023 la 21:48
Călin Donca, unul dintre cei mai bogați români, devenit viral pe rețelele de socializare datorită sfaturilor pe care le dădea oamenilor care își doreau să se îmbogățească, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Milionarul brașovean este acuzat de înșelăciune cu criptomonede, constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală de ordinul milioanelor. Cum ar fi reușit omul de afaceri să strângă o avere colosală.
- Din ce a făcut bani Călin Donca
- Milionarul a reușit să strângă o avere colosală
- În prezent a fost arestat pentru 30 de zile
„Poti să faci bani fără să furi? Bineînțeles. Este mai simplu să faci bani fără să furi, decât să îi faci furând, pentru că dacă îi furi trebuie tot timpul să acoperi acele furtișaguri.”, spunea Călin Donca într-unul dintre videoclipurile devenite virale pe platformele de socializare. În prezent, milionarul controversat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. În ciuda faptului că el susținea că nu a făcut furtișaguri, oamenii legii au reușit să demonstreze exact opusul, astfel că acesta a fost reținut.
Cum a reușit Călin Donca să strângă o avere colosală
De-a lungul anilor, Călin Donca a reușit să strângă o avere colosală! Potrivit stirileprotv.ro, milionarul a creat o criptomonedă pe care a promovat-o în mediul online, afirmând că moneda sa virtuală generează câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția, spun procurorii DIICOT, iar cei care l-au crezut i-ar fi dat în jur de 700.000 de dolari.
Anchetatorii susțin că afaceristul ar fi reușit să manipuleze piața de capital prin afirmațiile sale și a reușit să înșele un număr mare de persoane de pe urma căruia a obținut profituri cu care, mai apoi, acesta a dus o viață fără griji.
„Prin utilizarea unor documente false, liderul și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale suma de 8.337.746 de lei pe care a folosit-o în interesul său și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai (...) iar cu restul banilor a achiziționat bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD”, se arată în comunicatul DIICOT.
Deși a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, aceeași sursă menționată anterior scrie că milionarul nu recunoaște că ar fi comis vreo infracțiune.
Maşinile de lux ale lui Călin Donca au fost ridicate de DIICOT
Mașinile de lux ale lui Călin Donca au fost ridicate de DIICOT. În urma perchezițiilor de azi, DIICOT a ridicat trei bolizi de lux care aparțineau milionarului: un McLaren, un BMW i7 şi un alt BMW.
"La data de 18. 09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea a 4 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, operațiuni de manipulare a pieței de capital.
În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2021, inculpații au constituit în municipiului Brașov, un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor venituri financiare consistente prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au înregistrat în evidențele contabile ale unor societăți comerciale pe care le dețineau sau controlau, documente care atestă operațiuni fictive cu consecința micșorării bazei de calcul a impozitului pe profit si măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecința producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei.
De asemenea, tot prin utilizarea unor documente false, liderul și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale suma de 8.337.746 de lei pe care a folosit-o în interesul său și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai aparținând membrilor grupului sau controlată de aceștia iar cu restul banilor a achiziționat bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD.
Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracțional au inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală și au efectuat operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora suma investiția în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obținut aproximativ 700.000 USD.
Ieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor au pus în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară, în județele Brașov, Dolj și Buzău fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. De asemenea, au fost indisponibilizate trei autoturisme de lux.
În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov, cu propunerea de arestare preventivă a trei dintre inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile", se arată în comunicatul DIICOT.