Cum ar putea fi testați elevi după revenirea la școală. Anunțul Andreei Moldovan, secretar de stat
Publicat pe 06.04.2021 la 08:44 Actualizat pe 06.04.2021 la 08:44
Continuă discuțiile legate de testarea elevilor după revenirea la școală, astfel că acum Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerl Sănătății, este cea care aduce lămuriri referitoarea șa testele folosite. Oficialul susține că cea mai sigură cale de testare ar fi folosirea testelor antigen.
![Anunțul Andreei Moldovan, secretar de stat Colaj foto cu o sală de clasă goală și medici în combinezoane](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2021%2F4%2F6%2F251453%2Felevicovid.jpg&w=1200)
Anunțul Andreei Moldovan, secretar de stat
Arhiva
- Elevii cu simptome COVID-19, testați acasă.
- Andreea Moldovan propune testarea elevilor cu teste antigen.
După o discuție în contradictoriu cu ministrul Educației pe baza testării elevilor la întoarcerea în școli după vacanța prelungită de Paște, idee lansată de Florin Cîțu, acum Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, clarifică și ea situația elevilor.
Anunțul Andreei Moldovan despre modul de testare al elevilor după revenirea la școală
Dacă inițial a declarat că testale salivare cerute de Sorin Cîmpeanu nu ar fi suficient de bune, acum reprezentanta Ministerului Sănătății susține că testele antigen, puse la dispoziție încă din opt februarie, sunt calea sigură pentru sănătatea elevilor și profesorilor. Mai mult decât atât, pentru a-i îndemna pe copii, dar și pe părinți să realizeze aceste teste, în fața cărora s-au arătat cam reticenți, Andreea Moldovan susține că depistarea pe această cale a infecției cu noul coronavirus este comparativă cu un exudat nazal sau faringian, pe care copiii l-au mai făcut de-a lungul anilor.
Reacția Andreei Moldovan vine în contextul în care ministrul Educației a declarat că de la respectiva dată și până la acest moment s-au folosit prea puține teste antigen în școli din diferite motive. Astfel că, s-ar putea renunța la această etapă, respectându-se doar cele trei scenarii, distanțarea și purtarea măștii de protecție.
Totodată, oficialul susține că, pentru un triaj mai eficient, dar și pentru o mobilitatea scăzută a persoanelor cu risc sau infecție, elevii care au și cele mai mici simptome ale cornavirusului trebuie să apeleze la medicul de familie pentru a fi testați acasă, înainte de a se prezenta la școală.