Cum explică Alexandru Rafila declarațiile contradictorii ale OMS. Experții susțin acum că asimptomaticii sunt rareori contagioși
Publicat pe 10.06.2020 la 09:28 Actualizat pe 10.06.2020 la 09:42
Mulți oameni au fost bulversați de declarațiile contradictorii ale Organizației Mondiale a Sănătății. Specialiștii, care anterior anunțaseră că persoanele asimptomatice răspândesc cel mai rapid noul coronavirus, și-au schimbat opinia.
- OMS a anunțat că asimptomaticii răspândesc rar virusul.
- Rafila spune că OMS trebuie să mai lucreze la comunicare.
- Spune și că este normal să evolueze opiniile.
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în board-ul executiv al OMS, a explicat ce s-a întâmplat. Expertul a precizat că este un lucru normal ca descoperirile să se tot schimbe, având în vedere că virusul este încă nou și este încă studiat. A ținut, însă, să și critice organizația, despre care spune că are lacune din punct de vedere al comunicării.
Cum explică Rafila declarațiile contradictorii
Zilele trecute, epidemiologul Maria van Kerkhove a anunțat că asimptomaticii transmit virusul foarte rar. Ceva timp mai târziu, OMS a revenit asupra afirmației și a menționat că a fost vorba despre o neînțelegere și că rata infectării din cauza unui asimptomatic variază între 16% și 40%.
„Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației, care probabil trebuie regândită. Pentru că, dacă noi avem anumite opinii personale, când dăm declarații în numele OMS trebuie să fim siguri că acele opinii nu vin în contradicție cu poziția Organizației”, a declarat Rafila, la Digi24.
Totodată, a venit și în apărarea organizației, menționând că este normal ca, într-un studiu care încă este în desfășurare, anumite informații să nu mai coincidă cu cele de acum câteva luni.
„Cunoașterea legată de această boală a evoluat foarte mult. Opiniile de acum trei luni sunt cu totul diferite față de cele din acest moment, nu puteau rămâne încremenite în cunoașterea de acum trei luni”, a mai spus Rafila.