Cum îi îmbogățește Alex Bodi pe avocații din oficiu! / Declarații exclusive
De Narcis Voica.
Publicat pe 10.01.2021 la 23:50
Actualizat pe 10.01.2021 la 23:31
Procesul lui Alex Bodi readuce în atenția publicului modul în care statul umple buzunarele unor anumite categorii de cetățeni, în timp ce altora le recomandă să mai dea o gaură la curea.
- Procesele lui Bodi sunt mană cerească pentru avocații din oficiu
- Doar pentru că s-au deranjat să treacă prin sală, fără să facă nimic, aceștia primesc de la stat câte 300 de lei
- În timp ce instanțele aruncă în stânga și-n dreapta cu bani publici, Bodi are apărător ales, pe av. Cătălin Dancu
Alex Bodi s-a prezentat, zilele trecute, în fața magistraților, însoțit de apărătorul său, celebrul avocat Cătălin Dancu. „Magistrații au decis amânare. 18 ianuarie, în ambele dosare. Trebuie studiate cauzele, dosarele, probele, documente video, tot ce este necesar ca și judecătorul să analizeze propunerea și măsurile, pentru care s-a dat termen de 18 ianuarie. Până pe data de 18 nu se întâmplă nimic. Ne vedem pe 18 ianuarie. Măsura rămâne. Rămâne să fie verificată în termenul din 18”, a declarat avocatul lui Alex Bodi, în exclusivitate pentru Antena Stars.
Numai că, după această declarație a avocatului Dancu, pe portalul instanțelor de judecată a apărut faptul că Bodi ar fi fost reprezentat de un avocat din oficiu, care a fost plătit din bani publici, de la bugetul statului, cu 313 lei. „Respinge contestaţia declarată de inculpatul Bodi Alexandru Nicolae împotriva încheierii nr. 240 din 28 decembrie 2020 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj pronunţată în dosarul nr. 8851/63/2015/a44, ca nefondată. În temeiul art. 275 alin 2 C.pr.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare statului. În temeiul art. 275 alin 6 C.pr.pen., onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, au explicat magistrații.
Întrebat de ce a fost nevoie de un avocat din oficiu pentru Bodi și dacă a renunțat la dosarul acestuia, avocatul Cătălin Dancu a declarat, în exclusivitate pentru SPYNEWS: „În general, avocații din oficiu sunt în sală, pentru a-i reprezenta pe inculpații care nu au apărător. În cazul clientului meu nu a fost cazul. Instanța i-a acordat suma respectivă doar așa... pentru că a trecut prin sală”.
Conform legii, instanța poate dispune ca inculpatul să fie reprezentat de un avocat din oficiu doar în anumite condiții, foarte clare, iar decizia din dosarul lui Bodi pare menită să umple buzunarele unor avocați „speciali”, care, deși nu fac nimic, încasează bani de la stat, cu ajutorul judecătorilor. Deși suma de 313 lei nu pare mare, un calcul simplu arată că, dacă avocatul respectiv pierde timpul (cinci minute) pe la trei dosare într-o zi, cinci zile pe săptămână, încasează lunar, din BANI PUBLICI, aproape 20.000 de lei. Acum, înmulțiți cu numărul de avocați „din oficiu” din întreaga țară.
„Dacă avocatul ales lipsește nejustificat, nu asigură substituirea și refuză să efectueze apărarea, deși a fost asigurată exercitarea tuturor drepturilor procesuale, organul judiciar ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care să îl înlocuiască, acordându-i acestuia un termen rezonabil și înlesnirile necesare pentru pregătirea unei apărări efective, făcându-se mențiune despre aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheierea de ședință. În cursul judecății, după începerea dezbaterilor, când asistența juridică este obligatorie, dacă avocatul ales lipsește nejustificat la termenul de judecată, nu asigură substituirea și refuză să efectueze apărarea, deși a fost asigurată exercitarea tuturor drepturilor procesuale, instanța ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care să îl înlocuiască, acordându-i un termen de minimum 3 zile pentru pregătirea apărării”, spune legea.