Cum încearcă să fugă din România milionarul care l-a omorât pe „Dulăul” de la Brigada Rutieră! Detalii exclusive
De Narcis Voica.
Publicat pe 28.12.2022 la 23:31
Actualizat pe 28.12.2022 la 23:31
Condamnat la aproape 23 de ani de pușcărie pentru că a ucis un polițist care încerca să îl tragă pe dreapta, criminalul Abdullah Ataș, alias „Sultanul veiozelor”, apelează la niște manevre incredibile, ca să fugă din România.
- Criminalul Abdullah Ataș încearcă să fugă în țara natală
- Milionarul a invocat un dosar penal, ca să fie transferat într-o pușcărie din Turcia
- Instanța a respins una dintre cereri
Milionarul turc Abdullah Ataș (foto jos), care circula beat la volan și l-a omorât pe Gheorghe Ionescu, agentul care încerca să îl oprească, încearcă să fugă în țara natală, apelând la niște tertipuri neașteptate. Recent, criminalul supranumit „Sultanul veiozelor” a făcut o „cerere de transfer de procedură în materie penală”, susținând că are probleme penale și în Turcia, așa că dorește să fie trimis acolo, pentru a-și ispăși pedeapsa.
Conform juridice.ro, „în accepțiunea legii române, următoarele cazuri constituie motive întemeiate pentru transferul de proceduri în materie penală:
a) persoana cercetată invocă, oferind informaţii în acest sens, faptul că este subiectul unor proceduri penale cu privire la aceleaşi fapte sau fapte conexe într-un alt stat;
b) o cerere de cooperare judiciară internaţională în materie penală formulată de un alt stat indică existenţa posibilă a unor astfel de proceduri penale paralele;
c) organele poliţieneşti deţin informaţii în acest sens.
Este de menționat faptul că procedurile mai sus prezentate nu se aplică în situația în care autoritățile competente care desfășoară proceduri penale paralele au fost deja informate prin alte mijloace”.
După ce au analizat cererea depusă de criminal, judecătorii au ajuns la concluzia că aceasta era nefondată, așa că au repins-o. „Respinge cererea. În baza art. 148-149 din Legea 302/2004 rap. la art. 13 CEDO respinge ca neîntemeiată contestaţia formulată de petentul condamnat Atas Abdullah împotriva referatului din 10.08.2022 emis de judecătorul de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Rahova în dosarul nr. 1356/2022. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă petentul la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, au decis judecătorii, în procesul deschis de criminalul Abdullah Ataș.
Milionarul Ataş a fost condamnat pentru pentru omor calificat după ce, în dimineaţa zilei de 3 august 2015, l-a lovit cu maşina pe subinspectorul (port-mortem) Gheorghe Ionescu (foto sus). Potrivit anchetatorilor, poliţistul de la Brigada Rutieră i-a făcut semn omului de afaceri Abdullah Ataş să oprească, acesta a încetinit, dar când a ajuns în dreptul agentului de la rutieră a accelerat şi l-a lovit. Poliţistul a rămas pe capotă aproximativ 350 de metri, apoi a fost aruncat pe şosea. Conform anchetatorilor, după ce l-a lovit pe agent, omul de afaceri turc a fugit de la locul accidentului şi a fost prins de poliţişti în Pipera. „După proiectarea lucrătorului de poliţie, inculpatul Ataş Abdullah şi-a continuat deplasarea pe şoseaua Pipera, aproximativ 2,8 km, iar la intersecţia şoseaua Pipera - şoseaua Bucureşti Nord a pierdut controlul autovehiculului şi a părăsit spaţiul carosabil, fiind proiectat în gardul ce împrejmuieşte un imobil”, preciza, la momentul respectiv, Parchetul Tribunalului Bucureşti. După trei săptămâni de comă, poliţistul a decedat la Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca. Anchetatorii au stabilit că omul de afaceri turc consumase băuturi alcoolice într-un club din Capitală şi avea, la momentul producerii accidentului rutier, o alcoolemie 1.95-2.00 la mie.
În dosarul de omor, afaceristul Abdullah Ataș (foto sus) a fost condamnat la aproape 23 de ani de pușcărie și a fost obligat să achite următoarele despăgubiri: 200.000 de euro către Ionescu Cristina, soția polițistului ucis; 100.000 de euro către Elena Mihai; 100.000 de euro către Dumitru Ionescu; 88.314 lei către Poliția Capitalei; 14.000 lei cheltuieli de judecată.
În urmă cu jumătate de an, rudele îndoliate ale lui Gheorghe Ionescu au câștigat procesul cu firma de asigurări, aceasta fiind obligată să achite 200.000 de euro. „Admite apelul formulat de reclamanţi. Schimbă sentinţa atacată în sensul că: Admite cererea de chemare în judecată. Obligă pârâta să plătească reclamantului Ionescu Dumitru suma de 100.000 euro, echivalentul în lei la cursul BNR din data plăţii, cu titlu de daune morale. Obligă pârâta să plătească reclamantei Mihai Elena suma de 100.000 euro, echivalentul în lei la cursul BNR din data plăţii, cu titlu de daune morale. Respinge cererea reclamanţilor de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de soluţionarea fondului ca nefondată. Ia act că apelanţii reclamanţi vor solicita cheltuielile de judecată aferente soluţionării apelului pe cale separată. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VI-a Civilă”, au decis magistrații.