Cum ne protejăm în cazul unui eventual război nuclear. Ce putem face împotriva radiațiilor
Publicat pe 28.02.2022 la 21:23 Actualizat pe 28.02.2022 la 22:01
În cazul unui război nuclear este bine să știi cum poți să te protejezi, dar și cum să-i protejezi pe ceilalți de daunele pe care exploziile nucleare le provoacă. Informațiile de mai jos pot salva vieți, în cazul utilizării unor astfel de arme.
- Ce trebuie să facă în cazul unei explozii nucleare
- Cum te protejezi împotriva radiațiilor
Cum ne protejăm în cazul unui război nuclear
Armele nucleare sunt dispozitive care folosesc o reacție nucleară pentru a creea o explozie. În eventualitatea în care o astfel de explozie are loc, trebuie să știi cum te poți proteja. În acest articol vei găsi pașii pe care îi vei urma în cazul unui război nuclear, conform recomadărilor nuclearelectrica.ro!
Te adăpostești
În urma unei explozii nucleare, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te adăpostești în interiorul unei clădiri, pentru a reduce expunerea la radiații. De preferat ar fi să fie una din cărămidă sau beton. De îndată ce ajungi înăuntru, închideți ușile și geamurile. Dacă există sisteme de ventilație, asigurați-vă că sunt oprite.
În cazul în care vă aflați în mașină, închideti geamurile si sistemul de ventilatie si părăsiti zona afectată.
Dacă vă aflați în aer liber în timpul exploziei trebuie să vă scoateți hainele și să le închideți în saci de plastic. Curațați-vă părul și corpul prin spalare. Aceasta precautie va indeparta particulele de praf radioactiv de pe corp. Îmbărcați-vă apoi în haine dintr-un dulap închis.
Nu folosiți telefoanele decât dacă este absolut necesar; liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Totodată, este foarte important să nu intrați în panică și să așteptați alte instrucțiuni difuzate la radio sau TV.
Îți protejezi tiroida
În urma unei explozii nucleare, în aer poate exista iod radioactiv. El ajunge in plămani prin inhalare si de acolo, o parte va patrunde in sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroida. O masura eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de catre tiroida este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu). Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroida, ducand la oprirea acumularii de iod radioactiv de catre aceasta.
Administrarea de pastile de KI trebuie facuta rapid in cazul unei urgente. Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomanda o doza initiala unica de 130 miligrame iodura de potasiu, echivalenta a 100 mg de iod (numai doua tablete). Tabletele pot fi mestecate sau inghitite. În functie de amploarea si evolutia urgentei nucleare, la recomandarea autoritatilor competente, se poate repeta administrarea de tablete de iod pe parcursul a doua zile consecutive.
Administararea de iod stabil pentru copii se va face in functie de varsta, astfel:
- Copii cu vârsta peste 12 ani – 2 tablete;
- Copii cu vârsta intre 3 si 12 ani – 1 tableta/zi;
- Copii cu vârsta intre 1 luna si 3 ani – o jumatate (1/2) tableta/zi;
- Nou-nascutii pana la o luna – o singura administrare de un sfert (1/4) tableta dizolvata in lapte, apa, limonada sau altceva similar.
Totuși, pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejeaza corpul de alte substante radioactive. Astfel, a va adaposti, a va schimba hainele si a face dus rămân cele mai bune măsuri de protectie împotriva radiațiilor.
Evacuarea
Când exista sau este prevazuta o emisie radioactiva, o parte sau toatp comunitatea dumneavoastra poate fi evacuată. Autoritățile vă vor sfătui să vș părăsiti locuințele sau locurile de munca si sa mergeti la Centrul de Primire desemnat pentru localitatea dumneavoastra.
Toate informatiile necesare despre evacuare vor fi transmise la radio si TV sau vor fi anuntate prin megafoanele masinilor de Politie.
Veti avea timp mai mult decat suficient sa va impachetati articolele importante, sa inchideti aparatele electrice, sa va ocupati de animale, sa inchideti locuinta si sa parasiti zona.
Veti fi imbarcat in autobuze, trenuri sau alte mijloace de transport si veti fi dusi la Centrele de Primire; daca aveti masina personala, o puteti folosi.
La Centrul de Primire se va verifica starea dumneavoastra de contaminare si daca va fi necesar veti fi decontaminat. Apoi veti fi inregistrat in vederea asigurarii hranei si adapostirii sau acordarii oricarei alte asistente daca este nevoie. Daca doriti, va puteti face propriile aranjamente in privinta hranei si cazarii in localitatile neafectate din afara zonei evacuate.
Ce ar trebuie să luați cu voi, dacă este posibil
Numai dacă este posibil, fiecare persoană ar trebui să împacheteze următoarele:
- O perna, doua paturi si doua cearsafuri sau un sac de dormit.
- O mica saltea din burete.
- O jacheta sau un palton.
- Doua randuri de haine.
- Medicamentele prescrise si alte medicamente necesare.
- Nu este nevoie sa luati alimente in afara celor special prescrise de medic.
- Articole de toaleta.
- Acte de identitate, bani, carti de credit, carnete CEC, etc.
- Un aparat de radio.
- Numerele de telefon ale rudelor sau prietenilor apropiati.
- Dupa ce ati facut cele de mai sus luati toate masurile de prevedere obisnuite pentru o plecare de acasa pentru o zi.
- Închideti ferestrele si incuiati intrarile in casa.
Ce se fac bătrânii, bolnavii și cei cu handicap fizic
Oamenii batrani, cei care sunt bolnavi si cei inapti fizic pot avea nevoie de ajutor în cazul evacuarii. În cazul în care nu au rude sau apropiați care să-i ajute, ei trebuie să agațe la geam o bucată de pânză albă (cearsaf, camasa, prosop) care sa fie vizibila din strada.
Acesta este un semnal prin care vecinii vor cunoaste situatia în care vă aflați si vor anunta responsabilii cu evacuarea zonei respective. Patrulele Politiei si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sunt cei care vă vor ajuta la vederea acestui semn.