Cum pot unii membri ai unei familii să se infecteze cu noul coronavirus, iar alții nu, deși locuiesc în aceeași casă? Explicația medicilor
Publicat pe 05.01.2021 la 17:12 Actualizat pe 05.01.2021 la 17:12
Pandemia de coronavirus a dat lumea peste cap, iar multe dintre secretele acestei boli încă sunt necunoscute, chiar și de către specialiști. Una dintre probleme o reprezintă faptul că, nu de puține ori, au existat cazuri de infectare în rândul membrilor unor familii care, deși locuiesc sub același acoperiș, nu au primit același disgnostic. Cum explică medicii această anomalie?
![Cum pot unii membri ai unei familii să se infecteze cu noul coronavirus, iar alții nu, deși locuiesc în aceeași casă? Explicația medicilor](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2021%2F1%2F5%2F244873%2Fpexelsgustavofring4005101.jpg&w=1200)
Unii membri ai unei familii se pot infecta cu noul coronavirus, iar alții nu, deși trăiesc sub același acoperiș
pexels
- Cum se infectează unii membri ai familiei, iar alții nu
- Cele mai importante aspecte
- Ce spun medicii despre această anomalie
Virusul Covid-19 cauzează una dintre cele mai contagioase viroze respiratorii existente până acum. O dată lăsată garda jos, boala se poate instala rapid, mai ales dacă imunitatea se află la pământ. Cu toate acestea, există cazuri în care nu toți membri unei familii se îmbolnăvesc, chiar dacă trăiesc în aceeași casă, dorm în același pat și împart aceleași tacâmuri la masă.
Cel mai întâlnit exemplu este cel al cuplurilor de oameni căsătoriți ce sunt diagnosticați diferit, deși împart aceleași lucruri: soțul pozitiv, și soția nu, sau invers. Mai există, de asemenea, și părinți care se infectează, iar copiii lor nu. Medicii români susțin că sunt multe motive pentru care aceste lucruri se întâmpă. Managerul Intitutului „Marius Nasta” din Capitală este de părere că principalele motive sunt nivelul de imunitate al fiecărei persoane, dar și...aerisirea încăperilor.
Cum se pot infecta cu Covid-19 unii membri ai unei familii, iar alții nu
Și cantitățile de particule ajunse în organism sunt foarte importante. Dacă încăperea în care soțul și soția stau este bine aerisită, este posibil ca femeia să nu contracteze boala, chiar dacă partenerul său o are.
„Acolo unde există o expunere la un mediu în care cantitatea de virus este foarte mare, riscul de boală este mul mai mare. De aceea este extrem de important ca acasă sau la locul de muncă să ținem ferestrele permanent deschise, să avem o ventilație adecvată, pentru că ea scade riscul de infecție. Sigur, la această ventilație adecvată se adaugă spălatul mâinilor și purtarea măștilor”, a mai spus doctorul.
Cu toate acestea, imunitatea nu este considerat „scutul” suprem de protecție împotriva noului coronavirus. Cele mai importante lucruri care ne pot ține departe de boală sunt regulile de igienă respectate cu strictețe, dar și vaccinarea împotriva virusului.