Cum poți cumpăra în siguranță o mașină second-hand
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 07.10.2019 la 16:52
Actualizat pe 07.10.2019 la 16:56
Costurile de achiziție și întreținere ale unei mașini pot fi extrem de ridicate, mai ales dacă ai preferințe pentru o anumită marcă. De aceea, mulți se îndreaptă spre piața autoturismelor second hand, atrași fiind de prețul de vânzare scăzut. Totuși, chiar dacă un vehicul rulat vine la pachet cu numeroase beneficii, cumpărătorii sunt de multe ori vulnerabili în fața unor vicii ascunse, în special în ceea ce privește adevărata stare a mașinii.
Costurile de achiziție și întreținere ale unei mașini pot fi extrem de ridicate, mai ales dacă ai preferințe pentru o anumită marcă. De aceea, mulți se îndreaptă spre piața autoturismelor second hand, atrași fiind de prețul de vânzare scăzut. Totuși, chiar dacă un vehicul rulat vine la pachet cu numeroase beneficii, cumpărătorii sunt de multe ori vulnerabili în fața unor vicii ascunse, în special în ceea ce privește adevărata stare a mașinii.
Kilometrajul, istoricul în service sau vechimea sunt principalele probleme pe care încearcă să le treacă cu vederea vânzătorii de autoturisme rulate. Dacă ești în căutarea unui automobil second hand, ține cont de aceste aspecte, ca să poți lua o decizie corectă și să nu cheltui mai mult decât să câștigi.
Stabilește-ți un buget
Atunci când vrei să cumperi o mașină, primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în calcul este bugetul. Și nu trebuie să pleci din start cu gândul doar la preț, ci să stabilești ce autoturism îți poți permite să întreții, chiar dacă este la mâna a doua.
Planificarea financiară include costurile totale: pe lângă achiziție va trebui să plătești și verificarea în service, rovigneta, RCA-ul, impozitul, combustibilul sau reparațiile neprevăzute. De asemenea, dacă ai stabilit care este suma maximă pe care o poți plăti pe un autoturism second hand, încearcă să estimezi și cât ar trebui să plătești lunar pentru mașină.
Dacă faci naveta la serviciu cu vehiculul personal și obișnuiești să pleci într-o escapadă cel puțin două weekend-uri pe lună, poți să-ți faci relativ ușor o idee despre ce înseamnă cheltuielile cu combustibilul și mentenanța. Planificarea atentă a bugetului te va ajuta să elimini riscul de a cumpăra o mașină pe care de fapt nu ți-o permiți.
Cumpără din locurile potrivite
E mai puțin probabil să găsești mașina visurilor tale la târgurile de profil, la prieteni, rude sau într-o parcare, cu un afiș pe geam. De cele mai multe ori, acestea sunt autoturisme care aparțin unor intermediari ori sunt special recondiționate pentru vânzare. Cosmetizările care îți iau ochii pot ascunde defecțiuni grave sau un istoric incert în ceea ce privește reparațiile efectuate atunci. Cel mai simplu e să apelezi la serviciile unui dealer autorizat în comerțul cu astfel de autoturisme. Poți opta chiar pentru licitații de mașini second hand, care au loc online. Astfel ai acces la o gamă foarte variată de mașini, toate cu o descriere detaliată a stării de funcționare.
Nu face compromisiuri
O greșeală gravă pe care o fac mulți cumpărători este că trec cu vederea defecțiunile minore atunci când găsesc un autoturism care le place. Știm deja că marca are o importanță extraordinară printre șoferii români, însă nu trebuie să accepți anumite compromisuri doar de dragul de-a conduce un anumit tip de mașină.
Dacă vrei să cumperi o mașină care are parbrizul foarte puțin deteriorat într-un punct, ar fi bine să știi înainte cât te costă înlocuirea acestuia. În cazul în care nu îți place ce sunete scoate motorul sau nu acorzi atenție câtorva pete de rugină de pe caroserie, așteaptă-te ca toate aceste lucruri să aibă repercursiuni asupra bugetului tău. Este important să nu te grăbești și să acorzi atenție tuturor detaliilor, deoarece micile stricăciuni sunt adesea indicatori ai uzurii.
Evită chilipirurile
La fel ca în cazul oricărei achiziții și în domeniul auto apar frecvent oferte care sună prea bine ca să fie adevărate. Un preț care este cu mult sub cel al pieței este aproape întotdeauna o capcană, de aceea nu e recomandat să accepți prima opțiune care îți cade în brațe.
Caroseria lustruită în mod profesional, nici un semn de avarie vizibil, interiorul aspirat corespunzător, componente precum volanul sau lamelele ștergătoarelor în stare perfectă, toate astea oferite la un preț foarte mic, sunt detalii care ar trebui să ridice semne de întrebare. Kilometrajul și vechimea mașinii pot fi un bun punct de reper, pentru că nici un autoturism nu poate fi ca nou după 7 ani sau cu 300.000 de kilometri la bord.
Alegerea unei mașini second-hand este în aceeași măsură o chestiune de preferințe, cât și de atenție. Întotdeauna este bine să plătești mai mult și să cauți un vehicul de calitate decât să te bucuri de un preț mic la un autoturism care îți va aduce probleme și cheltuieli serioase încă din prima lună de cumpărare.