Cum poți scăpa de amenda primită pentru vorbit la telefon, la volan. Metoda prin care un șofer a ”fentat” legea
![Oana Vacarusi](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/oana-vacarusi-1655802359.jpg)
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 24.03.2023 la 09:35
Actualizat pe 24.03.2023 la 09:35
Nu e un secret pentru nimeni faptul că șoferilor din România le este interzis să folosească telefonul mobil atunci când se află în trafic. Cei care nu respectă această lege pot primi amenzi uriașe, dar și puncte penalizare. Cum poți scăpa de amenda primită pentru vorbit la telefon, la volan. Metoda prin care un șofer a ”fentat” legea.
- Cum poți scăpa de amenda primită pentru vorbit la telefon, la volan
- Metoda prin care un șofer a ”fentat” legea
În prezent, potrivit Codului Rutier aflat în vigoare, dacă esti prins de polițiști că folosești telefonul mobil în timp ce conduci, amenda este între 4 și 8 puncte de sancțiune, adică între 580 și 1160 de lei. Evident, plătită în 15 zile lucrătoare, suma înjumătățește, ceea ce înseamnă că vei scoate din buzunar între 290 și 580 de lei. Participanții la trafic trebuie să știe însă că pot scăpa de amenda primită pentru vorbit la telefin, la volan. Metoda prin care un șofer a ”fentat” legea.
Cum poți scăpa de amenda primită pentru vorbit la telefon, la volan
Nu există dubii legate de fapul că românii sunt inventivi și se descurcă în absolut orice situație. Este și cazul unui bărbat care, amendat pentru că a vorbit la telefon în timp ce se afla la volan, a reușit să scape nevinovat și să îi fie anulată amenda. Cum a fost posibil acest lucru?! Ei bine, pentru că agentul de poliție care l-a sancționat, a omis să scrie în procesul verbal ce model de telefon folosea șoferul în momentul în care a încălcat legea, un judecător a decis că fapta nu este suficient de clar descrisă.
„În situaţia de faţă, se constată că, deşi agentul constatator a menţionat că petentul ar fi condus autoturismul în timp ce vorbea la telefonul mobil, nu a făcut nicio referire la respectivul dispozitiv, pentru a putea fi individualizat. Petentul a depus la dosar o serie de înscrisuri pentru a dovedi că nu se face vinovat de săvârşirea faptei.
Cu toate acestea, atât timp cât în procesul-verbal nu există niciun element de identificare a telefonului mobil despre care se face vorbire, nu pot fi verificate nici apărările petentului, respectiv dacă înscrisurile depuse sunt referitoare la respectivul dispozitiv sau nu, dubiul creat profitând acestuia, conform principiului «in dubio pro reo» („de dubii profită acuzatul”, n.r.)”, au consemnat judecătorii.
Așadar, prezumția de legalitate a procesului verbal întocmit de polițist nu câștigă în fața faptului că șoferul susține că este nevinovat și că acuzele aduse de omul legii sunt false.
După pronunțarea instanței, care i-a dat câștig de cauză șoferului, Inspectoratul Județean de Poliție a contestat decizia, iar decizia finală va veni la apel.