Cum putea fi evitată tragedia de de pe şantierul Autostrăzii A7. Cine sunt responsabilii în cazul exploziei de la Călimăneşti, de fapt
Publicat pe 22.09.2023 la 10:17 Actualizat pe 22.09.2023 la 11:34
Miercuri spre joi noapte s-a dat alarma în localitatea Călimănești, din Vrancea, asta după ce autorităţile din zonă au activat Planul Roşu de Intervenţie, în urma unui incendiu care a cuprins o magistrală de gaz. Cum putea fi evitată tragedia de de pe şantierul Autostrăzii A7 și cine sunt responsabilii în cazul exploziei de la Călimăneşti, de fapt.
- Responsabilii în cazul exploziei de la Călimăneşti
- Care sunt ipotezele anchetatorilor
În noaptea de miercuri spre joi, a fost alertă de explozie urmată de un incendiu puternic pe șantierul Autostrăzii Moldova. În urma evenimentului, autorităţile din Vrancea au activat Planul Roşu de Intervenţie, asta după ce un incendiu a cuprins o magistrală de gaz. Patru persoane care lucrau acolo au murit, în timp ce alți cinci muncitori ai firmei care lucrează la construcţia autostrăzii au fost răniţi.
Responsabilii în cazul exploziei de la Călimăneşti
Tragedia care a avut loc în urmă cu doar o zi, la Călimănești, unde patru muncitori au murit, în timp ce alţi cinci au fost răniţi, a lăsat loc unui o mulțime de întrebări fără răspuns cu privire la cauzele reale ale exploziei.
Până în prezent, au fost abordate de anchetatori mai multe scenarii care au dus la producerea exploziei. Situația pare a fi una celei de la Crevedia, iar asta pentru că nimeni nu ştie cine este de vinovat pentru dezastru.
Cele trei ipoteze ale anchetatorilor
Până în aceste momente, avem trei ipoteze. Așadar, fie compania Transgaz care ar fi îngropat conductele prea aproape de suprafaţă, fie firma lui Dorinel Umbrărescu, care nu este clar dacă a comunicat avertismentul subcontractorului sau fie chiar subcontractorul, care nu ar fi luat măsurile de siguranţă.
Mai mult decât atât, există documente care arată că acea conductă trebuia mutată înainte de începerea lucrărilor la autostrada A7. Astfel, în cazul fiecărui şantier este semnat un protocol. Acesta prevede astfel de obligaţii tocmai pentru a evita tragedii precum cea de la Călimăneşti.