Cum să îți ferești animalele de companie de zgomotul puternic al artificiilor în noaptea dintre ani. Sfaturile veterinarilor pentru câini și pisici
Publicat pe 13.12.2023 la 12:22 Actualizat pe 13.12.2023 la 12:23
Anual, perioada sărbătorilor de iarnă aduce și o mulțime de motive de îngrijorare pentru animale, iar asta pentru că zgomotul puternic al materialelor pirotehnice poate traumatiza sufletele patrupezilor. Iată ce recomandări au făcut medicii veterinari în privința animalelor pentru noaptea dintre ani!
- Noaptea de Revelion, un coșmar pentru animale
- Cum îți poți liniști câinele speriat de artificii și petarde
Medicii veterinari atrag atenţia oamenilor și susțin că, din cauza efectelor produse de materialele pirotehnice, animalele pot dezvolta fobii, mişcări necontrolate şi îşi pot pierde viaţa.
Noaptea dintre ani, un coșmar pentru animale
În fiecare an, tone de petarde şi artificii sunt folosite în perioada sarbtorilor de iarnă, perioadă care coincide şi cu cele mai multe sesizări privind pierderea micuților. Puțini știu, însă, cele mai afectate animale sunt cele din gospodării şi păsările.
Mai mult decât atât, câinii şi pisicile care trăiesc în spații închise pot dezvolta diferite reacţii adverse care pot culmina cu tremurături, respiraţie accelerată şi infarct, din cauza sunetelor puternice.
La ce ne putem aștepta
În acest fel, în cazul în care animalul are implantat un microcip este indicat să verificaţi, din timp, la orice cabinet/clinică veterinară valabilitatea informaţiilor (număr telefon, adresa) din Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS).
Pentru animalelor care locuiesc în interior este bine să le oferiți un loc unde să se simtă în siguranţă, de unde nu pot evada dacă se sperie. Stăpânii trebuie să stiesa tragă jaluzelele sau draperiile pentru a bloca luminile în exces din exterior.
Mai mult decât atât, ideal este că în perioada de maximă amplitudine, cu zgomote, animalul să fie în compania stăpânilor și să fie distrat cât mai mult timp.
Rănirea, uciderea sau chiar crearea unui disconfort animalelor de companie prin utilizarea produselor pirotehnice se sancţionează cu amendă sau închisoare până la 7 ani, potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău.
„Vorbim despre un concurs real de infracţiuni, rănirea animalelor este sancţionată de Legea privind protecţia animalelor.
În funcţie de tipul de rănire şi de urmări, este sancţionată cu pedeapsa închisorii până la cinci ani, uciderea animalelor este sancţionată cu pedeapsa închisorii până la 7 ani, crearea de disconfort animalelor este sancţionată ca şi contravenţie.
Vorbim şi de o sancţiune legată de tipul articolului pirotehnic, dacă acesta face parte din alte categorii decât cele destinate utilizării de către publicul larg", a transmis şeful Biroului AESP din cadrul IPJ Buzău, comisar şef Dragoş Neagu.