Cum să scapi de negi: 5 modalități de eliminare
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 30.01.2020 la 19:45
Actualizat pe 30.01.2020 la 19:47
Negii, cunoscuți și sub denumirea de veruci, reprezintă excrescențe la nivelul pielii, apărute ca urmare a infecției acesteia cu virusul HPV (virusul papilloma uman). Pot apărea la orice vârstă și în orice zonă a corpului, însă adesea apar la nivelul mâinilor și brațelor.
Negii, cunoscuți și sub denumirea de veruci, reprezintă excrescențe la nivelul pielii, apărute ca urmare a infecției acesteia cu virusul HPV (virusul papilloma uman). Pot apărea la orice vârstă și în orice zonă a corpului, însă adesea apar la nivelul mâinilor și brațelor.
Deși negii nu sunt afecțiuni periculoase, aceștia sunt contagioși și se pot răspândi și în alte zone ale corpului. Află mai multe despre veruci și despre metodele de eliminare a acestora!
Cauzele negilor
Negii apar din cauza infecției cu virusul HPV care determină creșterea excesivă și rapidă a keratinei, proteină din structura pielii.
Virusul poate fi contactat prin atingerea directă a pielii persoanei infectate sau a unor obiecte (prosop, încălțăminte). Riscul este mai crescut atunci când pielea este zgâriată sau rănită, caz în care verucile pot fi contactate chiar și într-o piscină publică.
Negii se pot răspândi în alte părți ale corpului. Acest lucru este favorizat de zgârierea/mușcarea unui neg, suptul degetelor, rosul unghiilor sau epilat.
Tipuri de negi
Există mai multe tipuri de negi, în funcție de localizare și aspect:
Negi comuni – apar cel mai des la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare. Au o textură dură și sunt rotunzi, iar culoarea acestora este gri sau maronie.
Negi plantari – se formează la nivelul tălpilor și sunt localizați în piele, nu la exteriorul acesteia. Acest tip de neg apare sub forma unei găuri mici înconjurate de un țesut dur. Mersul devine inconfortabil în aceste condiții.
Negi aplatizați – apar mai ales în zona feței, brațelor și coapselor. Acest tip de neg are un aspect plat și o culoare roz, gălbuie sau maronie.
Negi filiformi – apar în jurul gurii, nasului, în zona gâtului sau bărbiei. Aceștia sunt de dimensiuni mici, atârnă și au aceeași culoare precum tegumentul.
Negi periunghiali – apar în zona unghiilor de la mâini și picioare (sub unghii sau în jurul acestora). Pot fi dureroși și pot afecta creșterea unghiei.
Negii pot apărea și în zone sensibile precum zonele genitale (negi genitali). În acest caz, este necesar consultul medical, deoarece metodele comune de tratament ale negilor pot agresa aceste zone. De asemenea, un neg apărut în zonele genitale prezintă risc de infecție și cancer.
Trebuie să mergi la medic dacă observi modificări ale negilor (își schimbă culoarea), dacă suferi în același timp de diabet sau de boli asociate cu un sistem imun slăbit (HIV), dacă negii sunt dureroși, dacă sângerează sau dacă prezintă semnele unei infecții (puroi).
Metode de tratament
În mod normal, negii trec de la sine în 1-2 ani, însă pot reapărea după un anumit interval de timp.
Metodele de tratament includ atât remedii care pot fi efectuate acasă, cât și tehnici medicale efectuate de medic. Atenție! Negii genitali, cei din jurul gurii și nasului nu trebuie tratați acasă, ci la medic.
Crioterapie
Crioterapia presupune distrugerea țesutului prin îngheț. Crioterapia poate fi efectuată de către medic prin aplicarea de nitrogen (azot) lichid. O altă variantă sunt produsele farmaceutice care pot fi aplicate acasă. Acestea au în compoziție dimetil de eter și propan și se găsesc sub formă de spray-uri. Acționează prin distrugerea rapidă a negilor.
Substanțe farmaceutice sau benzi cu acid salicilic
Acidul salicilic se găsește sub formă de lichid sau plasture. Acest tip de tratament se aplică zilnic, timp de câteva săptămâni. De asemenea, rezultatele sunt mai satisfăcătoare dacă tratamentul este aplicat după menținerea negului sub apă pentru 15-20 de minute și după uscarea zonei.
Bandă adezivă
Unele persoane au reușit să îndepărteze negii cu ajutorul benzii adezive. Remediul presupune acoperirea negului cu o bucată mică de bandă adezivă. Banda este menținută pentru cateva zile, iar după îndepărtarea acesteia negul se înmoaie în apă timp de 15-20 de minute. Ulterior, este necesară frecarea zonei cu o piatră ponce, pentru a îndepărta țesutul de piele moartă.
Usturoi
Usturoiul conține compuși antivirali care blochează activitatea virusului HPV. Aplicarea extractului de usturoi zilnic ajută la eliminarea negului în decurs de câteva luni.
Chirurgie clasică/laser
Negul poate fi îndepărtat de către medic prin metoda chirurgicală clasică (utilizarea bisturiului) sau prin chirurgia laser (arderea țesutului cu electricitate). Chirurgia se utilizează atunci când restul tratamentelor nu au avut rezultat.
În concluzie, negii nu pun în pericol viața pacientului și se pot trata de obicei eficient acasă.