Cum se face calculul pensiei, după noua lege. Noi detalii importante
Publicat pe 19.02.2024 la 12:41 Actualizat pe 19.02.2024 la 12:44
Ministerul Muncii aduce în prim-plan schimbări semnificative în sistemul public de pensii, marcând un moment crucial prin publicarea normelor de aplicare pentru legea care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024. Aceste norme aduc clarificări esențiale privind calculul și gestionarea banilor, îmbunătățind și modernizând sistemul pentru a asigura o abordare mai echitabilă și sustenabilă a asigurărilor sociale în România.
- Vești bune
- Au fost publicate normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor
Ministerul Muncii a luat măsuri semnificative în privința reformelor sistemului public de pensii, publicând proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a noii legi.
Au fost publicate normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor
Legea aduce schimbări majore în calculul și gestionarea pensiilor.
Un aspect esențial este stabilirea punctului de referință la 81 de lei, de la intrarea în vigoare a legii în septembrie 2024. Calculul pensiilor conform noilor prevederi se va realiza prin înmulțirea valorii punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate.
O inovație notabilă este eliminarea indicele de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit, aceasta având ca scop corectarea inechităților și alinierea la principiul contributivității, potivit Antena 3 CNN.
Recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv celor deja în plată, va avea loc la 1 septembrie 2024, conform noii formule fără indici de corecție. În cazul în care rezultatul recalculării duce la o pensie mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual.
În ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie va cunoaște o majorare de 13,8%, ajungând la 2.032 lei. Indexarea ulterioară a pensiilor se va realiza anual în luna ianuarie, ținând cont de rata inflației și a 50% din creșterea reală a salariului mediu brut din anul precedent.
O altă schimbare semnificativă este corelarea majorării pensiilor cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației, optând pentru procentul mai avantajos, conform recomandării Comisiei Europene.
Cine sunt românii care vor lua puncte bonus
Pentru a încuraja prelungirea vieții profesionale, cei care lucrează peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte bonus. Aceste puncte sunt acordate în funcție de numărul de ani lucrați peste anumite praguri: 0,50 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani, 0,75 puncte peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 de ani.
De asemenea, persoanele asigurate în sistemul public de pensii pot opta pentru menținerea în activitate, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Legea impune condiționarea stagiului minim de cotizare și stagiului complet de cotizare de un stagiu de cotizare contributiv, cu majorarea stagiului minim în funcție de evoluția speranței de viață din România.
În ceea ce privește femeile, cele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și au născut și crescut copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii născuți, inclusiv copiii adoptați. Egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați la 65 de ani a fost amânată până în 2035.
De asemenea, au fost eliminate de la condițiile speciale de pensionare anumite meserii, de la 10 la 4 funcții, printre care se numără jongleori, clovni, cascadori, dansatori și călăreți de circ, dresori de animale.
Citește și: Vești bune pentru pensionari. Se vor da mai mulți bani pe baza noului calcul