Cum se schimbă buletinele din 2021? MAI propune ca actul să se elibereze obligatoriu de la 12 ani

Cum se schimbă buletinele din 2021? MAI propune ca actul să se elibereze obligatoriu de la 12 ani

Ministerul Afacerilor Interne a transmis noutăţile cu privire la actul de identitate, dar şi faptul că vârsta obligatorie la care acesta trebuie eliberat este de 12 ani.

Pe lângă faptul că se va elibera obligatoriu de la vârsta de 12 ani, actul electronic va ţine loc şi de card de sănătate. Noile acte de identitate vor beneficia de o securitate mai mare, iar persoanele pot accesa servicii ale administraţiei publice fără a merge la ghişeu. "Pentru a asigura cetatenilor romani exercitarea dreptului la libera circulatie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, in conditii similare celorlalti cetateni UE, Romania este obligata sa emita acte electronice de identitate, incepand din luna august a anului viitor (2021). Noile acte de identitate vin cu garantii suplimentare de securitate si intaresc increderea institutiilor publice si a mediului privat ca persoana care prezinta documentul este in fapt titularul acestuia.

Astfel, se aduc imbunatatiri majore actualului act de identitate (care a fost pus in circulatie in anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricatie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate si, nu in ultimul rand, prin protectia IT oferita de mediile de stocare electronice", a precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Este obligatoriu de la 12 ani

Noul act de identitate se va elibera obligatoriu începând cu 12 ani, la solicitarea părinţilor fiind emis opţional şi sub această vârstă. De asemenea, un element în plus constă în posibilitatea românilor aflaţi cu domiciliul în străinătate de a obţine un act electronic, fără a fi nevoiţi să se stabilească în România. "Nu în ultimul rând, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică de identitate, va exista opţiunea de a solicita eliberarea unei cărţi de identitate simple; aceasta nu va conţine elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate", a completat MAI.  
 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro