Cum se scrie corect „monezi” sau „monede”. Forma care creează confuzie în rândul vorbitorilor de limba română
Publicat pe 03.08.2023 la 09:31 Actualizat pe 03.08.2023 la 09:31
Zilnic ne întâlnim cu mii de cuvinte și expresii scrise sau vorbite în mod eronat. Limba română este una dintre cele mai complexe din întreaga lume, cu toată că nouă, românilor, ni se pare ușor să o vorbim. Unele dintre cuvinte le pun probleme chiar și nativilor. În acest caz, printre cele mai des întâlnite greșeli făcute de români în scris și în vorbit este și cuvântul "monedă". Care este plurarul acestui cuvânt, de fapt.
- Cum se scrie corect „monezi” sau „monede”
- Greșeala gramaticală întâlnită des în rândul vorbitorilor acestei limbi
"Monezi" sau "monede"? O monedă este o reprezentare a banilor, emisă, de obicei, de autorităţile publice dintr-o anumită jurisdicţie. Aceasta îndeplineşte trei funcţii: reprezintă unitatea unui cont, un depozit de valoare şi un mediu de schimb. Află, din rândurile de mai jos, care este pluralul cuvântului chibrit.
Care este forma corectă „monezi” sau „monede”
Ei bine, sigur și tu ai auzit folosindu-se atât cuvântul "monezi", cât și cuvântul "monede". Forma de plural a cuvântului "monedă" este, pentru cei mai mulți, un impediment în vorbire.
Însă, în cazul în care ești un perfecționist în gramatica limbii române, conform ultimelor modificări aduse de DOOM2, singură formă de plural acceptată a substantivului monedă este „monede”.Astfel, pluralul greșit "monezi" este o eroare pe care mulți dintre noi o fac.
Care este explicția din DOOM
Se pare că oamenii asociază plurarul cu formele altor cuvinte asemănătoare precum livadă – livezi, stradă – străzi sau ladă – lăzi. Cuvântul "monedă" poate fi asemănat, mai degrabă, cu substantivul balustradă, a cărei formă la plural este balustrade și nu „balustrăzi”.
În acest sens, DEX-ul și 1998 și varianta DOOM din 2005 confirmă faptul că pluralul corect al cuvântului monedă este monede.
„MONÉDĂ, monede, s. f. Ban de metal (rar de hârtie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat; p. gener. ban de metal (de valoare mică); mărunțiș. Expr. A bate (sau a tăia, a face) monedă = a emite bani de metal. A bate monedă (din sau cu ceva) = a insista, a face caz (de ceva). A plăti (cuiva) cu aceeași monedă = a răspunde (cuiva) printr-o comportare similară. (Fam.) Asta e moneda plătită, se spune despre o întâmplare neplăcută survenită în viața cuiva ca o pedeapsă pentru fapta sau faptele rele făcute; faptă și răsplată. [Pl. și: monezi. – Var.: monétă s. f.] – Din ngr. monédha”, se arată în DEX.