Cum se transmite noul coronavirus. Ce spune cel mai nou studiu, publicat de chinezi
Publicat pe 16.03.2020 la 11:53 Actualizat pe 16.03.2020 la 12:27
Cât rezistă coronavirusul în aer Medicii chinezi au ajuns la concluzia că Covid-19 poate rămâne în aer cel puțin 30 de minute. Însă, atunci când vorbim de fluidele corporale, acestea ar putea rămâne în aer pe o perioadă de cel mult cinci zile.
Întreaga omenire este acum infectată de noul coronavirus. Dacă initial coșmarul infectării cu coronavirus a început în Wuhan, acum acesta a ajuns și pe alte continente.
Pe măsură ce virusul a făcut tot mai multe victime, autoritățile din întreaga lume au recurs la tot felul de măsuri pentru a preveni răspândirea virusului, iar cadrele medicale și oamenii de știință caută să găsească modul de transmitere a noului coronavirus.
Dacă initial Covid-19 a fost infecție ce se transmitea de la animal la om, ulterior infecția s-a transmis și de la om la om.
Covid-19 se transmite preponderant pe cale aeriană. Cei infectați cu coronavirus pot transmite virusul și altei persoane prin salivă, tuse, strănut și chiar vorbit. Mai ales dacă atunci când tușim sau strănutăm intrăm în contact cu mâinile, cu care apoi, fără a ne spăla, ne atingem ochii, nasul sau alte persoane.
De altfel, această pandemie poate fi răspândită și dacă ajungem să consumăm alimente deja contaminate cu coronavirus. Însă, acest mod de contaminare nu a fost încă confirmat de specialiști, existând până la acest moment doar o ipoteză.
Cât despre femeile însărcinate, specialiștii susțin că nu există dovezi care să ateste transmiterea virusului de la mama la bebeluș.
Conform unui studiu realizat de specialiștii chinezi, noul coronavirus rezistă în organismul uman timp de 37 de zile, de la momentul infectării.
Studiul arată că datele prelucrate atât de la pacienții supraviețuitori, cât și de la cei care au decedat din cauza virusului, aveau în organism încă 20 de zile activ Covid-19.
Conform cercetătorilor, rezistarea virusului în organismul persoanelor infectate sau pe cadavrul celor decedați timp de încă 5-6 săptămâni, ar fi unul dintre motivele pentru care pandemia Covid-19 este dificil de combătut.
Așa se face că, după izolarea de 14 zile, chiar dacă persoană în cauză nu mai prezintă simptome, aceasta poate transmite virusul mai departe încă câteva săptămâni.
La ce distanță se transmite noul coronavirus
Deși autoritățile ne recomandă să stăm la o distanță de 1-2 metri pentru siguranța noastră, se pare că virusul care a luat naștere în Wuhan, conform specialiștilor, se poate transmite de la o distanță de 4,5 metri.
Cât rezistă noul tip de virus pe obiecte, în funcție de materialele din care sunt confecționate
Specialiștii epidemiologi au constat că virusul poate supraviețui zile întregi pe suprafețele pe care ajung picături din saliva celor infectați sau dacă aceștia ating unele obiecte.
În funcție de materialele din care sunt confecționate obiectele atinse de persoanele infectate cu coronavirus, durata supraviețuirii virusului este diferită. Pe sticlă, metal, plastic, hartie sau țesătură, virusul poate supraviețui și două zile. Însă, în jocul supraviețuirii virusului, importantă este și temperatura aerului. De exemplu, la o temperatură de 37 de garde Celsius, Covid-19 poate supraviețui 1-2 zile.
Cât rezistă coronavirusul în aer
Medicii chinezi au ajuns la concluzia că Covid-19 poate rămâne în aer cel puțin 30 de minute. Însă, atunci când vorbim de fluidele corporale, acestea ar putea rămâne în aer pe o perioadă de cel mult cinci zile.