Moduri prin care ecranele telefoanelor afectează copiii. Îi face mai leneși și cu toane
Publicat pe 05.04.2019 la 11:41 Actualizat pe 05.04.2019 la 12:11
Tehnologia se dezvoltă pe zi ce trece, însă, dacă în unele situaţii este foarte bună şi ajută oamenii în multe cazuri din viaţă, ei bine, sunt şi situaţii în care tehnologia face mai mult rău decât bine. Un acest sens, cel mai bun exemplu sunt copiii şi relaţia lor cu tehnologia.
Tehnologia se dezvoltă pe zi ce trece, însă, dacă în unele situaţii este foarte bună şi ajută oamenii în multe cazuri din viaţă, ei bine, sunt şi situaţii în care tehnologia face mai mult rău decât bine. Un acest sens, cel mai bun exemplu sunt copiii şi relaţia lor cu tehnologia.
Copiii au început să fie pasionaţi de telefonia mobilă datorită multitudinii de jocuri găsite sau chiar clipuri video şi desene animate. Foarte mulţi părinţi încep, încă de la vârsta fragedă a copilului, să-l înveţe cu tehnologia.
Pentru a putea rezolva celelalte treburi din casă sau doar pentru a se putea relaxa, părinţii aleg să-i lase pe cei mici în compania telefoanelor mobile pentru a sta liniştiţi. Nimic mai grav , spun specialiştii, care adaugă că micuţii sunt foarte grav afectaţi de efectele tehnologiei.
Telefoanele afectează sănătate copiilor
Încă de la vârste fragede, sănătatea copiilor este afectată de folosirea telefoanelor mobile. Copiii tind să fie mult mai sedentari, încep să vorbească mai greu şi există şi riscul apariţiei obezităţii. De asemenea, micuţii pot să devină mai leneşi şi să aibă toane.
Somnul copiilor, afectat de ecranele telefoanelor mobile
Specialiştii de la Birbeck University din London au arătat că bebeluşii cu vârsta între şase şi 11 luni încep să doarmă mai puţin, din cauza telefoanelor mobile. Se întâmplă ca de multe ori, părinţii să le pună muzică celor mici pentru a-i face să stea liniştiţi, însă specialiştii spun că, dacă se exagerează, acesta ar putea fi un pericol imens în viitor.
Cum să-l faci pe copil să înţeleagă că nu are voie să stea foarte mult timp pe telefon
Specialiştii spun că în momentul în care trebuie să convingi un copil că nu trebuie să mai stea mult timp butonând telefonul trebuie să o faci într-un fel frumos, cu calmitate şi seriozitate.
„Sunt multe momente însă, în care copiii sunt încărcați de tensiuni emoționale, iar telefonul este locul în care ei se refugiază pentru a uita de dureri. În acele momente copilul va refuza să ne dea telefonul după 5 minute, și după alte șiruri de 5 minute, pur și simplu pentru că a se opri din privitul ecranelor presupune a începe să își simtă disconfortul, iar el nu vrea acest lucru. În acest caz, vom pune o limită cu multă blândețe, în care îi spunem copilului că timpul de jocuri s-a terminat. Iarăși este important să anticipăm că este posibil să plângă sau să facă o criză de furie. Dacă așa se întâmplă, eu recomand ca părintele să primească cu înțelegere și multă ascultare aceste emoții puternice care au fost declanșate de oprirea timpului de ecrane. După ce copilul va plânge sau se va răzvrăti timp de câteva minute (uneori chiar și o jumătate de oră), el se va simți mult mai relaxat, mai în contact cu sine și cu noi”, a spus Otilia Mantelers, potrivit Republica.ro.
O.P.