Cum vor începe copiii școala? Noile vești, venite de la Ministerul Sănătății
Publicat pe 28.07.2020 la 15:24 Actualizat pe 28.07.2020 la 23:26
Mai este doar o lună și jumătate până când școlile ar trebui să își redeschidă porțile. Cum pandemia de coronavirus încă dă mari bătăi de cap autorităților, există, în continuare mai multe scenarii despre modul în care cursurile vor fi reluate. Ministerul Sănătății însă, a adus o mare noutate.
- Patru scenarii posibile pentru redeschiderea școlilor.
- Ministrul Sănătății a venit cu noi anunțuri importante.
- Deciziile ar putea fi luate separat, de fiecare instituție de învățământ în parte.
Copiii s-ar putea întroarce în bănci sau ar putea efectua orele 100% online. Deocamdată nu s-a stabilit cel mai bun scenariu, însă este foarte posibil ca decizia să fie diferită, de la caz la caz.
Concret, cele patru scenarii, publicate de site-ul edupedu.ro sunt după cum urmează:
- Scenariul numărul 1, propus de Ministerul Sănătății: Toți elevii vor reveni la școală, dar cu asigurarea unei distanțe fizice între copii de minimum 1 metru (nu 2 metri, cât a fost impus la examene)
- Scenariul numărul 2, propus de Ministerul Sănătății:
Acesta are, la rândul său, două variante:
1. Revin la școală toți copii de grăniță și școală primară, doar până la clasa a IV-a, inclusiv. Cei de clasele V-VIII, respectiv IX-XII vor reveni la cursuri „parțial”. Concret, ar trebui să se prezinte în clasă doar jumătate dintre elevi, iar restul să stea acasă. Rotația se va face după o săptămână sau două, iar distanța socială de un metru se va păstra.
2. Toți copiii, indiferent de ciclul de învățământ în care se află, vor veni la școală prin rotație.
- Scenariul numărul 3, propus de Ministerul Sănătății: Cursurile se desfășoară doar online, pentru toată lumea, pornind de la grădiniță, până la liceu.
Ministerul Sănătății a venit însă și cu o mare noutate, practic o descentralizare a deciziei, pentru fiecare județ și școală în parte.
Așadar, fiecare școală și grădiniță ar putea fi obligată să facă o analiză locală a riscurilor, în baza căreia să se ia decizia de a redeschide totală sau parțială a instituției.
De asemenea, chiar școlile ar putea să decidă dacă este cazul să adopte scenarii diferite, pentru fiecare ciclu de învățământ.
Hotărârea finală urmează să fie luată de Inspectoratele Școlare Județene (ISJ), Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) și conducerea fiecărei școli în parte.
De menționat și faptul că autoritățile locale și instituțiile de învățământ vor fi obligate să asigure materiale care țin de protecția individuală, precum măști de unică folosință și de igienă personală, cum ar fi: săpunu lichid, hârtia igienică, hârtia de șters pe mâini, antiseptic pe bază de alcool și dispensere, dezinfectante pentru bănci, etc.