Cutremurele, anunţate înainte cu patru ore! Se întâmplă acum în România

Cutremurele, anunţate înainte cu patru ore! Se întâmplă acum în România © Arhivă

Veste bombă pentru români! Seismele vor fi anunţate cu patru ore înainte. Anunţul a fost făcut de cercetătorii români şi israelieni care testează un sistem unic în lume pentru a afla informaţii exacte despre seisme. 

Acest sistem unic pe Glob le va putea permite autorităţilor să afle date concrete despre seismele care se vor produce după patru ore. Se va afla locul şi intensitatea lor, iar în acest fel centrala de la Cernavordă va fi oprită şi oraşele care ar urma să fie afectate vor fi evacuate.

Această decizie vine după ce fizicienii au constatat că în următorii zece ani se pot aştepta ca în ţara noastră să se producă un mare cutremur, care va măsura peste 6 grade pe scara Richter. Alături de unele companii din Israel şi de cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Capitală se lucrează la un sistem unic care să ajute la prevenirea şi oprirea pagubelor uriaşie pe care le-ar putea avea seismul.

"Sistemul detectează cutremurul, potenţialul cutremur, şi spune unde va fi cutremurul şi care va fi cu aproximaţie intensitatea acestui cutremur. Este un sistem unic în lume în acest moment", a declarat Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Polithnica Bucureşti, potrivit observator.tv.

Acest lucru va fi posibil, deoarece prin intermediul sistemului vor fi înregistrate undele emise de plăcile tectonice care se mişcă. Trei radare de deasupra Transilvaniei, Munteniei şi a Republicii Moldova vor prelua informaţii pe care le vor transmite într-un laborator din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. În acest loc, vor fi stabilite cu aproximaţie magnitudinea şi locul în care se va produce seismul, cu ajutorul unor algoritmi de calcul.

Acest sistem a fost deja testat în alte ţări: Turcia şi Grecia. 

În acest moment sunz efectuate ultimele verificări şi sistemul va fi pus în funcţie în vara anului viitor Acesta costă aproximativ 15 milioane de euro.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro