Cutremurul devastator din Turcia, înregistrat în aceeași zi cu cele cinci seisme din România. Ce spun experții despre o posibilă legătură
Publicat pe 06.02.2023 la 14:16 Actualizat pe 06.02.2023 la 14:18
Săptămâna a început cu numeroase cutremure cu magnitudini mici în România, dar și cu un seism devastator care a avut epicentrul în Turcia. Peste 1.400 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 de luni dimineață, urmat de o replică de 7.5 pe Richter. Iată ce spun experții despre o posibilă legătură între aceste cutremure!
- Există sau nu legătură între seismele din România și cutremurul din Turcia
- Ce spune expertul Gheorghe Mărmureanu
După tragedia din Turcia, și România a fost lovită de cinci cutremure luni dimineață, dar magnitudinea seismelor din țara noastră a fost cu mult mai mică și nu au exisitat victime. Totodată, seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat că românii nu au de ce să-și facă griji și a subliniat că nu există o legătură între cutremurele din România și cele din Turcia.
Cutremurul devastator din Turcia, înregistrat în aceeași zi cu cele cinci seisme din România
În prezent, bilanțul morților din Turcia și Siria, în urma cutremurului din această dimineață, a ajuns la peste 1.400 de victime. Chiar dacă am fi tentați să credem că seismele din România sunt conectate cu cel tragic din Turcia, expertul Gheorghe Mărmureanu a explicat de ce acest lucru nu este posibil.
În privința celor cinci seisme de la noi, Mărmureanu spune că nu prevestesc un eventual cutremur catastrofal.
„Aceste cutremure nu prevestesc nimic, dar din păcate nici nu reduc sensibil presiunile acumulate în zona seismică Vrancea, aceasta nu se detensionează. Drept urmare nu au legătură cu viitorul cutremur catastrofal care va avea loc în România. Sunt cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea cu zecile și tot nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un cutremur puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare. Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în jurul anului 2040, poate și mai târziu. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme precum cele din 1838 şi 1940. Vorbim de o ciclicitate aici în care s-au mai intercalat și seismele intermediare din 1802 sau din 1977”, a precizat seismologul.
Luni dimineață, cinci cutremure au avut loc, pe parcursul a două ore, în zona seismică Vrancea. Primul cutremur a fost şi cel mai puternic, cu o magnitudine de 4,5, și s-a produs la ora 3:26, la adâncimea de 20 de km. Celelalte patru cutremure au avut loc la orele 4:09, 4:13, 5:01 şi 5:26, având magnitudinile 2,6, 2,9, 2,7 şi 2 , trei dintre ele la adâncimea de 17 kilometri, iar al patrulea la 21 de kilometri.