Dacă mergi pe bicicletă sau pe trotinetă, poți să primești amendă de peste 1000 de lei. Ce regulă nu ai voie să încalci
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 30.08.2022 la 09:28
Actualizat pe 30.08.2022 la 09:28
Dacă mergi pe bicicletă sau pe trotinetă, poți să primești amendă de peste 1000 de lei. Ce regulă nu ai voie să încalci conformi codului rutier 2022, chiar dacă nu te aflii la volanul unei mașini.
- Cod rutier 2022
- Dacă mergi pe bicicletă sau pe trotinetă, poți să primești amendă de peste 1000 de lei
- Regula pe care nu ai voie să o încalci
Este bine cunoscut faptul că, orice șofer care este depistat de către Poliția Rutieră că a consumat băuturi alcoolice, și se află la volanul unei mașini, poate fi amendat sau chiar se poate alege cu dosar penal. Ce trebuie să știți însă, este că alcoolemia nu este tolerată nici celor care merg pe bicicletă sau trotinetă.
Dacă mergi pe bicicletă sau pe trotinetă, poți să primești amendă de peste 1000 de lei
Așadar, dacă ai consumat băuturi alcoolice și esti fie "la ghidonul" bicicletei, fie pe trotinetă, conform prevederilor din legislația rutieră, vei fi pedepsit la fel de rău ca și cum te-ai afla la volanul unei mașini.
În Codul rutier, adică OUG nr. 195/2002, este expres sancționată drept contravenție, la art. 101, „nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei privind circulaţia sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora”, scrie romaniatv.net
Amenda pentru această faptă este între 870 și 1.160 de lei (prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni – 6-8 puncte-amendă). Dacă o plătește în 15 zile, adică în cel mai fericit caz, contravenientul scapă cu 435 de lei amendă, adică jumătate din minimul legal.
Cum nu ai nevoie de permis nici pentru trotinetă, nici pentru bicicletă, aceste fapte nu pot intra sub umbrela acelor infracțiuni de la art. 336/337 din Codul penal. Așadar, nu vorbim de o faptă penală nici chiar dacă cel care s-a urcat pe bicicletă sau trotinetă era în avansată stare de ebrietate – în mod cert, pericolul prezentat de fapta șoferului auto nu poate fi comparat cu pericolul prezentat de cel care se urcă doar pe bicicletă/trotinetă, scrie aceeași sursă menționată anterior.
Amenzi pentru șoferii care au iconițe în parbriz
Potrivit legislației rutiere în vigoare, “aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, care prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, având în vedere că punctul de amendă e 145 de lei.
Citește și Veste proastă pentru toți șoferii din România. Utilizarea camerelor de bord devin interzise