De ce copiii mici fac, în general, forme ușoare de Covid. Băiatul din Buzău e primul copil român cu o formă severă
Publicat pe 18.09.2020 la 12:43 Actualizat pe 18.09.2020 la 12:43
Situație dramatică pentru un copil din Buzău. Este primul caz din România, de vârsta lui, care ajunge la Terapie Intensivă. Băiețelul a dezvoltat o boală extrem de rară, la care nimeni nu se aștepta. De asemenea, studiile de până acum au demonstrat că micuții fac, în general, doar forme ușoare de COVID-19.
- Care mai este starea de sănătate a băiețelului din Buzău cu COVID-19, ajuns la ATI.
- De ce micuții se confruntă, în general, cu forme ușoare ale bolii.
Pandemia de COVID-19 din România a ajuns la un cu totul alt nivel. Asta după ce țara noastră s-a lovit de primul caz al unui copil ajuns la Terapie Intensivă.
Băiețelul din Buzău are doar 9 ani și 11 luni și se află, în acest moment, internat la Spitalul „Victor Gomoiu” din București.
Medicii se luptă să îl salveze , după ce micuțul a dezvoltat un sindrom inflamator care îi afectează toate organele. Este vorba despre o combinație de simptome ale bolii Kawasaki şi şocul septic.
Boala Kawasaki, de care băiatul suferă, este una extrem de rară şi se manifestă prin febră ridicată, aparent inexplicabilă şi o stare generală modificată. De asemenea, pacientul este predispus la erupţii pe piele, înroşirea palmelor, a tălpilor şi a picioarelor, dar şi vărsături, scaune diareice, dureri abdominale şi oboseală.
Care este starea băiețelului, în acest moment
Avem vești bune venite din partea cadrelor medicale de la spitalul în care micuțul se află internat. Aceștia au anunțat că starea lui este, în prezent, una stabilă.
Cazul copilului din Buzău reprezintă însă un adevărat semnal de alarmă. Dacă până acum se credea că micuții dezvoltă numai forme ușoare ale COVID-19, iată că avem, concret și excepția care infirmă regula.
Medicii avertizează că un copil poate dezvolta acest tip de inflamare a tuturor organelor chiar și după mai bine de 40 de zile de la infectarea cu SARS-CoV-2. Este foarte important ca starea de sănătate a micuților să fie monitorizată chiar și după vindecare.
Declarațiile unui medic român, de la New York
Occidentul s-a confruntat deja cu multiple cazuri de acest gen. Medicul Adrian Popp, șeful secției de boli infecțioase a unui spital din New York, spune că a văzut zeci. Totuși, specialistul a menționat că acest sindrom este foarte rar, iar, în general s-a demonstrat că, într-adevăr, copiii fac forme ușoare.
„M-am întâlnit cu așa ceva. În statul New York am avut aproximativ 85 de astfel de cazuri. Copiii fac COVID la fel de ușor ca adulții, dar situația lor este mai bună, în sensul că marea majoritate a acestor copii nu fac forme severe. Numai aproximativ 1 la sută din acești copii de internează. Din păcate, din când în când, vedem situații foarte severe, cum este și acest sindrom pediatric multisistem inflamator”, a declarat Adrian Popp, pentru Digi 24.
Totuși, în acest moment, specialiștii nu au nicio explicație pentru care majoritatea copiilor fac doar forme ușoare, în timp ce alții se confruntă cu forme severe.
„De ce se întâmplă la unii copii și nu se întâmplă la alți copii nu știm, dar s-au descris astfel de sindroame inflamatorii severe și în alte infecții virale, așa-numitul sindrom Kawasaki. Din fericire, este destul de rar”, a mai precizat medicul român din New York.
CITEȘTE ȘI: Copilul cu COVID internat la ATI este dependent de oxigen. I-au fost afectate inima și plămânii