De ce este important să porți mască? Epidemiolog: „Dacă 80%-90% ar purta mască, transmiterea virusuluI SARS-CoV2 s-ar reduce cu 90%”
De Camelia Murgeanu. Publicat pe 24.11.2020 la 23:56 Actualizat pe 24.11.2020 la 23:56
Purtarea măștilor chirurgicale a fost încă de la începutul pandemiei o restricție importantă pe care medicii de pretutideni au impus-o oamenilor pentru a se feri de transmiterea virusului cu Covid-19! Se pare că epidemiologul Emilian Popovici susține că dacă oamenii nu s-ar abate de la această regulă, numărul de cazuri s-ar reduce considerabil, până la 90%!
- Un epidemiolog susține că s-ar reduce cu 90% cazurile de COVID-19 dacă toată lumea ar purta mască
- Importanța purtării măștilor!
Purtarea măștilor chirurgicale a fost încă de la începutul pandemiei o restricție importantă pe care medicii de pretutideni au impus-o oamenilor pentru a se feri de transmiterea virusului cu Covid-19! Se pare că Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici susține că dacă oamenii nu s-ar abate de la această regulă, numărul de cazuri s-ar reduce considerabil, până la 90%!
Epidemiologul susține că riscul aparițiilor unor mutații caracteristice virușilor va fi mult mai mic dacă vom pune capăt acestei infecții cât mai repede posibil!
Întrebat „cum se arată, în baza indicatorilor specifici care arată transmiterea virusului, situația actuală?” medicul Emilian Popovici a răspuns că va urma o creștere.
„Situația cazurilor noi și a indicatorilor, privitor la infecția COVID-19, sunt în concordanță cu indicatorii pe care i-am avut în perioada de dinainte. Noi, practic, de la mijlocul lunii septembrie am stat la un număr bazal de reproducție de 1,1 și se știe că, dacă se stă la același număr bazal de reproducere, care arată transmisibilitatea, mai mult de două săptămâni, urmează o creștere", a declarat medicul pentru HotNews.ro.
Importanța purtării măștilor!
După infectarea unui om, virusul SARS-CoV-2 responsabil de declanșarea pneumoniei COVID-19 se atașează de celulele din corp și le folosește pentru a se înmulți. Pe măsură ce virusul se înmulțește, particulele noi de virus părăsesc celulele și sunt suspendate în fluidele corporale ale plămânilor, gurii și nasului. Prin urmare, atunci când o persoană infectată tușește, elimină mici particule unde se află virusul. O singură tuse poate elimina până la 3.000 de picături respiratorii.
Emilian Popovici mai spune că majoritatea oamenilor își doresc ca lucrurile să se amelioreze, ar trebui să avem o „dublă motivație” în respectarea măsurilor. El vorbește și despre sistemul de sănătate și cum oamenii nu ar trebui să mai pună prea multă presiune pe doctori, mai ales pentru că în perioada următoare urmează sărbătorile de iarnă.
„Avem motivația aceasta, de a scădea presiunea pe sistemul de sănătate și în special pe personalul acestui sistem, care va trebui să rezolve problemele de sănătate încă cel puțin 5 luni de acum încolo.(...) Iar a doua motivație: ne dorim să petrecem sărbătorile de iarnă în condiții cât mai aproape de normalitate, atât cât se va putea.”
În final, el a mai transmis să facem tot ceea ce este posibil să ajungem cu niște indicatori buni până în luna decembrie, pentru a ne putea bucura de perioada sărbătorilor de iarnă alături de cei dragi.