De ce l-a transformat Nicolae Ceaușescu pe Moș Crăciun în Moș Gerilă. Puțini români mai știu acest lucru
Publicat pe 21.12.2022 la 16:29 Actualizat pe 21.12.2022 la 16:30
Cei care au copilărit în perioada comunistă și-l mai amintesc încă pe Moș Gerilă, cel care l-a înlocuit pe Moș Crăciun zeci de ani, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu și al Partidului Comunist Român. Totuși, amintirile legate de acest ”Moș socialist” nu sunt prea frumoase.
- Moș Crăciun a devenit Moș Gerilă în perioada comunistă
- Ce alte schimbări a făcut Nicolae Ceaușescu în privința Sărbătorilor de Iarnă
În încercarea lui de a elimina credința oamenilor și tradițiile creștine, Nicolae Ceaușescu a făcut tot ce a putut pentru a scoate și cuvântul Crăciun din vocabular. În acest fel a apărut Moș Gerilă, versiunea comunistă a bătrânului cu daruri pe care copiii îl așteaptă în fiecare an, în noaptea de Ajun.
De ce l-a transformat Nicolae Ceaușescu pe Moș Crăciun în Moș Gerilă
Pentru a îndepărta românii de tradiție și a-i face să dea uitării adevărata semnificație a Crăciunului, cea creștină a Nașterii Domnului, Ceaușescu a schimbat obiceiuri străvechi și a pus denumiri noi. Bradul de Crăciun a devenit Pom de iarnă, iar Moș Crăciun a devenit Moș Gerilă în perioada comunistă.
Înainte de 1989, copiii intrau în vacanța de iarnă după data de 22 decembrie, dar Crăciunul se sărbătorea doar după 27 decembrie. Directivele date de partidul comunist menționau faptul că nimeni nu avea voie să împodobească ”pomul de iarnă” mai devreme de 27 decembrie. Totodată, pentru adulți, zilele de 25 și 26 decembrie erau zile lucrătoare.
În acea perioadă, Moșul nu arăta deloc ca cel din prezent și apărea în ziare doar sub denumirea de Moș Gerilă. El era mai puțin darnic decât Moș Crăciun și nu sosea în noaptea de 24 spre 25 decembrie, ci venea în ultimele nopți din an, 30 sau 31 decembrie.
La serbări, Moșul era activist de partid. Copiii erau aduși în fabrici şi uzine în fața lui și erau puși să recite poezii comuniste pentru a primi cadouri. Astfel, cei mici erau învățati de la vârste fragede că trebuie să fie recunoscători partidului.
Cum suna Plugușorul comunist
Variante comuniste au fost găsite și implementate și în cazul colindelor. Plugușorul devenise un colind care reamintea de recunoștință față de partid și de tovarășul Ceaușescu.