De ce nu este bine să mesteci gumă. Riscurile la care te expui
Publicat pe 09.06.2023 la 16:51 Actualizat pe 09.06.2023 la 16:51
Chiar dacă auzim des că mestecatul de gumă în public nu dă bine, există și un alt motiv pentru care ar trebui să ne ferim de acest tip de produs zilnic consumat de milioane de persoane. Specialiștii explică de ce să nu mai mesteci gumă, precizând și pericolul din spatele acestui obicei.
- De ce să nu mai mesteci gumă
- Pericolul din spatele unui obicei
Guma de mestecat conține o mulțime de ingrediente în compoziția sa. Ei bine, acest produs poate fi consumat în condiții de siguranță, iar acțiunea de a mesteca poate avea chiar beneficii pentru sănătatea mentală și fizică. Însă, unele persoane au dureri de maxilar sau dureri de cap în urma mestecatului.
Ce este guma de mestecat?
Dacă ne întrebăm ce este gumă de mestecat, trebuie să știm că acest produs este o substanță moale, cauciucată, care este concepută pentru a fi mestecată, dar nu înghițită.
Gumă. Aceasta este baza cauciucată nedigerabilă, folosită pentru a da guma de mestecat.
Rășină: Aceasta se adaugă de obicei pentru a întări guma și pentru a o ține împreună.
Umpluturi. Umpluturile, cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul, sunt folosite pentru a da textură gumei.
Conservanți. Aceștia sunt adăugați pentru a prelungi durata de valabilitate. Cea mai populară alegere este un compus organic numit butilhidroxitoluen butilicat (BHT).
Înmuiere. Aceștia sunt folosiți pentru a reține umiditatea și a împiedica întărirea gumei. Aceștia pot include ceruri precum parafina sau uleiuri vegetale.
Îndulcitori. Zahărul din trestie de zahăr, zahărul din sfeclă și siropul de porumb sunt îndulcitori populari. Gume fără zahăr folosesc alcooli de zahăr, cum ar fi xilitolul, sau îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul.
Aromatizanți. Se adaugă arome naturale sau sintetice pentru a da gumei gustul dorit.
Cu toate acestea, se pare că cei mai mulți producători de gumă de mestecat își păstrează rețetele exacte în secret.
Cu toate acestea, toate ingredientele utilizate în procesarea gumei de mestecat trebuie să fie de calitate alimentară și clasificate ca fiind adecvate pentru consumul uman.
Totuși, unele tipuri de gumă de mestecat conțîn cantități mici de ingrediente controversate. Chiar și în aceste cazuri, cantitățile sunt, în general, mult mai mici decât cele considerate a fi dăunătoare.
De ce să nu mai mesteci gumă?
Chiar dacă guma de mestecat vine cu numeroase beneficii, mestecatul acesteia în cantități prea mari de gumă ar putea provoca unele efecte secundare nedorite.
Așadar, dacă vorbim despre guma de mestecat fără zahăr, aceasta conține laxative și FODMAP-uri, iar alcoolii de zahăr folosiți pentru a îndulci guma fără zahăr au un efect laxativ atunci când sunt consumați în cantități mari.
Specialiștii susțin că acest lucru înseamnă că mestecarea unei cantități mari de gumă fără zahăr ar putea provoca tulburări digestive și diaree. Pe lângă acestea, toți alcoolii de zahăr sunt FODMAP-uri, care pot cauza probleme digestive persoanelor cu sindromul colonului iritabil.
CITEȘTE ȘI: Beneficiul inedit al gumei de mestecat! Te ajută să uiţi melodiile obsedante. Ce spun cercetătorii