De ce românii sărbătoresc pe 1 iunie Ziua Copilului. Nu mulți știu această explicație
Publicat pe 01.06.2022 la 08:37 Actualizat pe 01.06.2022 la 08:37
Românii sărbătoresc Ziua Copilului pe data de 1 iunie, însă nu mulți știu de ce. Ei bine, noi avem explicația! În cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, la Geneva, în anul 1925 s-a stabilit pentru prima dată că 1 iunie a devenit Ziua Copilului.
- De ce se sărbătorește pe 1 iunie Ziua Copilului
- Sigur nu știai asta
Astăzi se sărbătorește Ziua Copilului. Au existat state care au decis ca această zi să nu fie sărbătorită în data de 1 iunie, ci într-o altă zi. Printre ţările care o sărbătoresc astăzi se numără, bineînțeles, România, Bulgaria, China, Rusia, Polonia, Etiopia, Ucraina, Serbia şi Vietnam.
1 iunie - Ziua Copilului. De ce este sărbătorită astăzi
Ziua de 1 iunie nu este de fapt Ziua Copilului, ci este Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor, dar astăzi se sărbătorește în mai multe ţări ca fiind Ziua Copilului. Ziua datează încă din anul 1950 şi a fost stabilită de către Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova, pe data de 22 noiembrie 1949.
Conferinţa Mondială pentru Bunăstarea Copiilor în 1925 a proclamat pentru prima dată această zi ca fiind Ziua Internaţională a Copilului, apoi în 20 noiembrie 194 a fost declarată ca fiind Ziua Universală a Copilului. În data de 1 iunie, UNICEF a emis o recomandare care prevedea că fiecare stat să sărbătorească „Ziua Copilului”.
Zi liberă de Ziua Copilului
Din acest an, 1 iunie a devenit zi liberă, asta după ce un proiect de lege a fost semnat în anul 2021. Parlamentarii din țara noastră au declarat că această zi este destinată doar copiilor, iar părinții ar trebui să-și dedice tot timpul lor pentru cei mici, deoarece au mare nevoie de prezența fizică a părinților. Ei spun „să le oferim celor mici timp de calitate şi amintiri pentru o viaţă”.
Parlamentarii știu că nu toţi angajatorii au disponibilitatea de a acorda o zi de concediu părinţilor de 1 iunie, dar declară că „lipsa părinţilor din cadrul acestor evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor. În afara dorinţei de a-i face mândri şi de a primi aprecierea părinţilor, copiii au nevoie de susţinere în cadrul evenimentelor unde performează, evenimente care au o încărcătură emoţională ridicată şi reprezintă o sursă de stres pentru ei”.