Decesul 540 nu ar fi fost cauzat de coronavirus! Ce scrie pe certificatul constatator al pacientei: "Se plângea că nu mai poate respira"
Publicat pe 02.05.2020 la 11:03 Actualizat pe 02.05.2020 la 11:03
Cazul 540, adică o femeie de nici 31 de ani, din județul Mehedinți, a murit acasă, fără să știe că este infectată. Totuși, pe certicatul ei de deces, cauza morții diferă de cea stabilită de cei de la Direcția de Sănătate Publică.
Cazul 540, adică o femeie de nici 31 de ani, din județul Mehedinți, a murit acasă, fără să știe că este infectată. Totuși, pe certicatul ei de deces, cauza morții diferă de cea stabilită de cei de la Direcția de Sănătate Publică.
Victoria-Claudia Stoica a murit acasă, pe data de 18 aprilie, după mai bine de două săptămâni de boală. Ambulanța, chemată de familie, a venit acasă la femeie abia când era prea târziu ș tot ce au mai putut face a fost să constate decesul.
Trupul ei a fost transportat la Spitalul Județean din Drobeta-Turnu Severin, unde i-au fost recoltate probe din plămâni, dar a fost și testată pentru coronavirus, potrvit Grupului de Comunicare Strategică. După doar câteva ore, rezultatul a fost pozotiv pentru infecția cu noul tip de coronavirus.
“Tot pe 21 aprilie ne-am dus și am adus-o în sat și am și îngropat-o, fără să o mai aducem acasă. Cum de au știut atât de repede, azi testezi, azi afli, că are COVID?”, spune cumnatul femeii.
Oamenii din sat o apreciau pe femeia care a murit. Lila, pentru că așa era cunoscută de vecini, era de etnie romă, avea doi copii, de 11 și 9 ani, și un soț care suferă de o boală renală, pentru care trebuie să facă dializă.
„Era grasă și frumoasă. Adică grasă...adică sănătoasă, nu ziceai că e bolnavă. O fată de nota 11, mi-a părut rău de ea”, a spus o vecină din sat.
Vasile, soțul femeii, merge de 3 ori pe săptămână la dializă, dar nu crede că de la el s-ar fi infectat femeia.
“Mă ia maşina, mă duce, mă aduce, nu aveam de unde să mă infectez”, crede bărbatul.
Acesta spune că femeia se plângea de ceva timp de stpri de rău și de insuficență repiratorie, ba chair ar fi cerut și liber de la locul de muncă, însă nu i-ar fi dat.
„Uneori, se plângea, când venea de la serviciu, că nu mai poate sufla. A cerut să i se dea o zi de concediu să își facă raze la plămâni, că este ceva în neregulă, asta era în luna lui martie. Eu i-am făcut rost de trimitere, apoi ea a zis că nu poate să lipsească, pentru că pierde bonurile și tichetele care se dau de Paști”, a mai spus Vasile.
Astfel, Lila a continuat să lucreze până pe data de 4 aprilie, când fabrica la car elucra s-a închis. După câteva zile de stat acasă, starea ei s-a înrăutățit, iar pe 18 aprilie a murit.
Familia femeii mai împarte curtea cu alte cîteva persoane, fiind șapte în total. Dintre acestea, DSP a decis să fie testat doar Vasile, soțul Lilei. Chiar și așa, bărbatul a ieșit negativ la ambele testări. Toți ceilalți membrii ai familiei au fost plasați în izolare la domiciliu.
„Eu fac dializă de doi ani, gândiți-vă că am imunitatea zero, dacă era să fi avut ea COVID, cum zic cei de la DSP, eu muream de trei ori înaintea ei”, a mai adăugat Vasile.
Decesul femeii, încadrat ca moarte suspectă
Colac peste pupăză, deși reprezentanții DSP au transmis că femeia ar fi murit de COVID-19, ei nu au emis și documentul care să ateste că virusul a fost cauza morții. Mai mult, pe certificatul de deces al femii scrie că o preumonie lobară ar f fost motivul pentru care Lila a murit.
De asemenea, nici un coleg de-al femeii de la fabrica la care lucra nu prezintă simptome ale boloo, astfel că DSP nu a deschis nici o ancheta epidemiologică.
„În urma discuției cu managerul fabricii, acesta a afirmat că încă de la începutul pandemiei, asistenta medicală a firmei a realizat zilnic triajul epidemiologic al personalului, timp în care nu s-a înregistrat nici un caz de afecțiune respiratorie. Nu s-a impus de către Direcția de Sănătate Publică Mehedinți măsura izolării la domiciliu a personalului fabricii, deoarece perioada de incubație a virusului a fost intervalul de timp 4.04.2020- 17.04.2020”, a fost explicația conducerii fabricii, potrivit Libertatea.
Cu toate acestea, din cauză că Lila nu s-a prezentat la medicul de familie și nici nu se cunoștea în istoricul familiei vreo boală respiratorie, moartea femeii este considerată suspectă. Astfel, Parchetul a deschis o anchetă penală pentru a se afla care a fost motivul și conjunctura în care Lila a decedat.