Decizia luată de Klaus Iohannis! Părinții vor primi zile libere, cât timp școlile sunt închise 

Decizia luată de Klaus Iohannis! Părinții vor primi zile libere, cât timp școlile sunt închise © arhivă

În urma tuturor problemelor cu care se confruntă România în momentul de față, președintele Klaus Iohannis a luat o decizie radicală! Părinții vor primi zile libere pentru a sta cu copiii, cât timp școlile sunt închise. 

Coronavirus a pus stăpânire pe țara noastră, iar autoritățile nu știu ce măsuri să mai ia pentru a reuși să limiteze numărul persoanelor infectate. Klaus Iohannis se zbate pentru România, luând decizii radicale, pentru a reuși să aducă pe toată lumea pe linia corectă de plutire. 

Potrivit spuselor lui, părinții vor primi zile libere de la muncă pentru a sta cu micuții lor, cât timp școlile sunt închise. De asemenea, aceste zile sunt plătite de către stat, legea fiind aplicată doar în cazul persoanelor care au copii cu vârsta de până la 12 ani sau cu dizabilități. 

Totodată, în urmă cu 2 zile, Parlamentul a luat decizia de a acorda un ajutor financiar pentru cei care au nevoie de bone. Așadar, zilele libere vor fi acordate pe baza unei declarații pe propria răspundere. Părintele care va beneficia de această măsură are dreptul la plata unui salariu egal cu 3 sferturi din salariul de bază, însă nu mai mare de 75% din salariul mediu brut.

Acum rămâne ca Guvernul să decidă la câte zile au dreptul părinții. Sumele cu privire la ajutoarele bănești variază între 250 de lei și 710 lei, în funcție de veniturile nete ale fiecărei familii în parte. 

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 14 martie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ", se arată în decizie. 

Textul integral al proiectului de lege:

Art.1. - (1) Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

(2) Prevederile alin.(1) se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 18 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ;

b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

(3) Este asimilată părintelui, în sensul prevederilor alin.(1) şi (2), persoana singură din familia monoparentală, astfel cum este definită de Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv reprezentantul legal al copilului, precum şi persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro