Decizie de ultim moment în dosarul "azilelor groazei"! Frații Godei, lasați în arest la domiciliu de Tribunalul București. Decizia nu este definitivă
Publicat pe 25.08.2023 la 18:33 Actualizat pe 25.08.2023 la 18:33
În cursul zilei de vineri, Tribunalul București a respins propunerea procurorilor DIICOT de prelungire a arestării preventive pentru Ştefan Godei, administratorul azilului din Voluntari, acolo unde bătrânii erau cazaţi în condiţii grgreu de suportatoaznice. Acum, frații Godei, patronii azilului din Voluntari, plasați în arest la domiciliu de Tribunalul București. Însă, totodată, decizia nu este una definitivă.
- Frații Godei, patronii azilului din Voluntari, plasați în arest la domiciliu de Tribunalul București
- Decizia nu este definitivă
Tribunalul Bucureşti a respins, vineri dimineață, propunerea procurorilor DIICOT de prelungire a arestării preventive pentru Ştefan Godei, administratorul azilului din Voluntari. Mai mult decât atât, procurorii DIICOT au dispus ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu.
Frații Godei, patronii azilului din Voluntari, plasați în arest la domiciliu de Tribunalul București
De cealaltă parte, aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Daniel Godei şi Andrei-Răzvan Ticu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.
Tot astăzi, instanţa a admis propunerea de prelungire pentru 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu faţă de Ioana-Andreea Caraulasu, Cristina Tudorancea, Claudia Costescu şi Gheorghiţa Trifu. Aici, decizia nu este definitivă.
100 de persoane în vârstă au fost salvate
Ei bine, în urma verificărilor autorităților la trei azile din Voluntari, aproximativ 100 de persoane în vârstă au fost salvate. Acolo bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, ținuți fără apă și mâncare şi puşi la muncă forţată.
În acest fel, potrivit informațiilor DIICOT, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate. Acestea aveau ca scop exploatarea persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.
În același timp, aceată exploatare ar fi constat în lipsa de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical pentru diagnosticului fiecărui beneficiar și chiar prin lipsa îngrijirii şi asigurării igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire.
"Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (...) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: 'Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?", au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni.