Decizie neașteptată în dosarul pompierului care i-a dat întâlnire la tribunal lui Raed Arafat / Detalii exclusive
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 21.05.2022 la 23:35
Actualizat pe 21.05.2022 la 23:35
Pompierul care și-a căutat dreptatea la tribunal, deschizând mai multe procese - printre care și cel în care a obținut anularea obligativității purtării măștii în spațiile publice - a primit un „cadou” inedit în dosarul cu Raed Arafat și alți șefi.
- Pompierul care a avut tupeul să se lupte cu sistemul a primit un „cadou” inedit
- El a primit amenda maximă, pentru că l-a recuzat pe judecătorul care i-a respins cererea
După ce a cerut în instanță să i se respecte drepturile, plutonierul major Cătălin Irinel Bălăucă, de la ISU București, a solicitat ca procesul să fie judecat de alți magistrați, fiindcă a presimțit că i se va respinge cererea. Însă a uitat să timbreze cererea de recuzare, așa că aceasta a fost respinsă. Și, fiindcă a avut tupeul să ceară recuzarea, a fost ars la buzunare cu amenda maximă. „Admite excepţia netimbrării cererii de recuzare. Anulează cererea de recuzare. Cu calea de atac odată cu fondul. În temeiul art. 187 alin. (1) pct. 1 lit. b) Cpc. aplică reclamantului sancţiunea amenzii judiciare în cuantum de 1.000 lei. Cu drept de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de reexaminare se depune la Tribunalul Bucureşti”, a decis instanța.
Conform articolului invocat de instanță, se sancționează „cu amendă judiciară de la 100 lei la 1.000 lei formularea, cu rea-credinţă, a unei cereri de recuzare sau de strămutare”. Așa că, acum, pompierul a deschis un nou proces, pentru a demonstra că ar fi fost amendat pe nedrept.
Plutonierul major Cătălin Irinel Bălăucă este pompierul care a avut „tupeul” de a-l ataca pe șeful suprem, contestând la Curtea de Apel București Hotărârea de Guvern nr. 1065/2020 cu privire la prelungirea stării de alertă din decembrie 2020 până în ianuarie 2021. În procesul respectiv, magistrații au desființat doar articolul 1 din anexa nr. 2, prin care executivul a prelungit obligativitatea purtării măștilor atât în spațiile publice închise, cât și în cele deschise, inclusiv pe stradă.
În procesul deschis de pompierul care-și cerea drepturile împotriva șefilor, inclusiv împotriva conducătorului suprem, judecătorii au decis: „Respinge excepțiile lipsei calităţii procesuale pasive pentru următorii: Şchiopu Orlando, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Sandu Aurel, Centru Medical şi de Diagnostic, Dan Paul Imandi, Ministerul Afacerilor Interne, Luchian Valentin, Voicu Eduard, Pop Laura Anca, Spitalul Clinic de Urgenţă, Grofu Florin, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ca neîntemeiate. Respinge excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a Centrului de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de obiect pentru ordinul 1489/19/IS-BIF/23.09.2019 şi excepţia lipsei de interes pentru radierea sancţiunii, ca neîntemeiate. Respinge excepţia lipsei capacităţii procesuale pentru că pârâţii s-au prezentat ca persoane fizice, cu excepţia lui Viorel Mitran, invocată de reclamant, ca neîntemeiată.
Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov, MAI, Raed Arafat şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia General Juridică, ca neîntemeiate. Admite excepţiile inadmisibilităţii capetelor de cerere privind acordarea de despăgubiri pentru lipsa unui act administrativ contestat și pentru lipsa procedurii prealabile. Respinge cererea privind acordarea de despăgubiri, ca inadmisibilă. Respinge, în rest, cererea, ca neîntemeiată. Respinge cererea de intervenție, ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, cererea urmând să fie depusă la sediul Tribunalului Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 18.05.2022”.