Din 1 aprilie se depun cererile pentru șomajul tehnic. De ce acte ai nevoie pentru a primi banii. Nu toți românii vor beneficia de ajutor

Din 1 aprilie se depun cererile pentru șomajul tehnic © Pixabay

Începând de miercuri, 1 aprilie, angajatorii pot depune cereri pentru a-și plăti angajații prin somaj tehnic. Autoritățile au anunțat faptul că toți cei care, pe perioada stării de urgență, au nevoie de ajutorul statului, pot depune cererile și declarațiile pe propria răspundere la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială.

Conform procedurii, angajatorii trebuie să trimită toate actele necesare pentru obținerea fondurilor de la stat prin intermediul internetului. Toată procedura desfăsurându-se doar în mediul online.

Până la încetarea stării de urgență, decretată din cauza pandemiei de coronavirus cu care ne luptăm, angajații cu contracte de muncă individuale, a căror activitate a fost suspendată sau redusă, conform Codului Muncii, pot beneficia de fondurile pentru șomajul tehnic.

Documentele necesare pentru obținerea șomajului tehnic:

-cerere

-declaratie pe proprie răspundere

-lista cu angajații care intră în șomaj tehnic

De asemenea, trebuie știut faptul că plata șomajului tehnic către angajator se va face pe parcursul a 15 zile de la depunerea actelor. Odată cu primirea fondurilor, angajatorul trebuie să efectueze plata către angajat în trei zile.

Alte categorii de beneficiari ai sprijinului financiar primit de la stat

Către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, tot începând cu data de 1 aprilie se pot trimite documentele necesare pentru obținerea șomajul tehnic și de către următoarele categorii de salariați, în cazul întreruperii activității pe perioada stării de urgență:

PFA – uri

- Întreprinderi individuale

- Întreprinderi de familie

- Profesii liberale

- Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii etc

 Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe

Aceștia trebuie să depună o cerere, o declarație pe propria răspundere, dar și un extras de cont bancar.

De menționat este și faptul că toți salariații care beneficiază de șomaj tehnic vor beneficia și de plata asigurărilor către CAS, CASS și impozitele aferente.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro