Din ce este făcută vopseaua pentru ouăle de Paște, vândută în România. Substanțele care pot fi toxice pentru organism
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 11.04.2023 la 19:44
Actualizat pe 11.04.2023 la 19:44
Toți credincioșii ortodocși se pregătesc de Paște și implicit de vopsirea ouălor. Chiar dacă majoritatea au mâncat cel puțin un ou vopsit, puțini știu ce conține vopseaua care este vândută pe rafturile magazinelor din România. Unele substanțe ar putea să fie toxice pentru organismul oamenilor.
- Ce conține vopseaua de ouă
- Puțini oameni au citit eticheta acestui produs
Vopseaua pentru ouăle de Paște este cel mai căutat produs în această perioadă și puțini oameni își imaginează sărbătoarea fără ouăle roșii de pe masă. Ei bine, puțini au citit eticheta produsului și știu ce conține, de fapt, și dacă este sau nu dăunătoare pentru organism. În unele cazuri, anumite substanțe devin toxice.
Din ce este făcută vopseaua pentru ouăle de Paște
Majoritatea oamenilor se concentrează pe ce culori să cumpere și lasă deoparte substanțele de care le conține vopseaua pentru ouă. În timp ce unele nu au niciun efect negativ în organism, altele conțin o cantitate mult prea mare de plumb. Din acest motiv, pot să devină toxice în organism, iar oamenii să se îmbolnăvească când se așteaptă mai puțin.
Conform unor studii, se pare că una din trei tipuri diferite de vopsea conțin între opt și zece E-uri, ceea ce nu este o veste foarte bună pentru sănătate. Specialiștii avertizează ca oamenii să fie atenți mai mult la substanțele pe care le conține vopseaua pe care vor să o cumpere și mai puțin pe cum vor arăta ouăle după ce sunt vopsite. O culoare aprinsă și lucioasă nu înseamnă neapărat un ou sănătos.
Vopseaua naturală este o alternativă sănătoasă
Specialiștii recomandă mai mult vopseaua naturală decât pe cea din comerț. Pentru cei care vor să aibă doar ouă roșii, aceasta este alternativa perfectă pentru a vopsi ouăle. Una dintre cele mai populare modalităție este coaja de la ceapa roșie sau sfeclă, care le dau ouălor o culoare aprinsă și frumoasă, dar mai ales sănătoasă.
De asemenea, există modalități sănătoase și naturale și pentru cei care își doresc alte culori. De exemplu, pot să folosească morcovul sau citricele pentru a obține culoarea galben sau portocaliu, iar pentru culoarea albastru se pot folosi frunzele de la varza roșie.
Tot ce trebuie să facă este să fiarbă ouăle împreună cu oricare dintre aceste ingrediente, după sfaturile gospodinelor. Oul trebuie să fiarbă pentru maxim cinci minute, astfel încât să nu provoace indigestie.
Citește și: Ce greșesc românii când fierb ouă. Coaja crapă și vopseaua ajunge pe albuș