Direcția Agricolă precizează că roșiile coapte forțat cu substanțe sunt bio! Ce se întâmplă după ce agricultorii au fost controlați
Publicat pe 18.05.2023 la 13:28 Actualizat pe 18.05.2023 la 13:28
Direcţia pentru Agricultură a judeţului Buzău susține că scandalul roşiilor neconforme din bazinul Glodeanu Sărat este unul fără sfârșit. Mai mult decât atât, în urma probelor prelevate de Direcţia Fitosanitară Buzău în prezenţa Corpului de Control al ministrului Agriculturii nu au fost constatate depăşiri ale limitelor acceptate de substanţe chimice în produsele testate.
- Direcția Agricolă precizează că roșiile coapte forțat cu substanțe sunt bio
- Ce se întâmplă după ce agricultorii au fost controlați
Ei bine, după scandalul roșiilor coapte forțat, reprezentanții Ministerului Agriculturii au făcut verificări în județul Buzău, pentru a vedea dacă au fost respectate normele privind utilizarea pesticidelor.
Direcția Agricolă precizează că roșiile coapte forțat cu substanțe sunt bio
Directorul Direcţiei Pentru Agricultură a judeţului Buzău, inginerul Cosmin Florea, susține că unele dintre roşiile testate, cu toate că nu sunt certificate în acest sens, pot fi consumate că produse bio neavând nici urmă de pesticide.
„Toate probele prelevate în prezenţa Corpului de control al Ministrului Agriculturii, din zona Glodeanu, nu au scos în evidenţă depăşiri ale substanţelor chimice, deci toate sunt bune de consum. Avem şi probe la care nu a ieşit nici urmă de pesticide chiar dacă nu sunt certificate bio. La cele la care au ieşit urme de pesticide, limitele sunt cu 80-100 de ori mai scăzute decât limitele admise consumului uman, deci se pot consuma în siguranţă. Prin aceste probe putem garanta că produsele sunt bune de consum.”, a precizat directorul Direcţiei pentru Agricultură Buzău Cosmin Florea, în cadrul unei conferinţe de presă organizată joi la sediul instituţiei.
Ce se întâmplă după ce agricultorii au fost controlați
Zilele acestea, în urma scandalului, au fost luate probe din Glodeanu Sărat, Movila Banului şi Cochirleanca, localităţi unde roşiile s-au copt şi au fost distribuite pentru consum.
Astfel, au fost făcute analize la 274 de substanţe chimice şi, până în prezent, nu s-au raportat depăşiri la nivel la nici o substanţă chimică.
„De la Poliţie ni s-a spus că au fost identificate persoanele si substanţele au fost reţinute înainte de a fi utilizate. Noi nu avem la cunoştinţa ce substanţe neomologate s-ar fi folosit pentru că noi nu aven nici o comunicare din partea Procuraturii sau a altui organ. Din ce ştim noi, substanţele respective nu ar fi fost folosite. S-a făcut vorbire şi s-a aruncat cu noroi în oameni care sunt nevinovaţi.
Nu avem nicio dovadă clară, noi ştim că acele substanţe nu s-au distribuit. De câţiva ani, apare periodic acest subiect privind coacerea timpurie a tomatelor şi generează astfel de reacţii. Acum a căzut pe Buzău. Pesticidele nu au ieşit la analize, deci tomatele sunt foarte bune de consum, ba chiar fără reziduuri de pesticide, ceea ce le încadrează la produse bio deşi nu sunt certificate în acest sens.”, a mai declarat Cosmin Florea.
CITEȘTE ȘI: Cum alegem roșiile din supermarket. Metoda prin care îți poți da seama dacă leguma a fost coaptă forțat