Discuții aprinse pe tema Paştelui ortodox și catolic. Ce spun părintele Calistrat Chifan şi ÎPS Calinic: "Nu te poți juca în Biserică"
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 26.04.2023 la 13:06
Actualizat pe 26.04.2023 la 15:10
După ce scriitorul Teodor Baconschi şi profesorul Adrian Papahagi au adresat o scrisoare deschisă Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Adunării Naţionale Bisericeşti în care solicită ca Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paștele la aceeași dată ca și catolicii și protestanții, părintele Calistrat Chifan şi ÎPS Calinic au reacționat.
- Discuții aprinse pe tema Paştelui ortodox și catolic
- Ce spun părintele Calistrat Chifan şi ÎPS Calinic
Zilele trecute, Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au formulat o scrisoare deschisă pe care au adresat-o Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Scriitorul și profesorul cer ca Paștele ortodox și cel catolic să fie sărbătorit la aceeași dată.
Discuții aprinse pe tema Paştelui ortodox și catolic
În timp ce Teodor Baconschi și Adrian Papahagi solicită ca Paștele ortodox și cel catolic să fie celebrat la aceeași dată, părintele Calistrat Chifan declară că, de 2000 de ani, data acestei sărbători a fost calculată după ce au stabilit Sfinții Părinți la Sinodul de la Niceea, unde s-a spus foarte clar că va avea loc în prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară.
ÎPS Calinic, ahiepiscopul Sucevei și Rădăuților, susține spusele părintelui Chifan și declară că nu este absolut nimic de discutat pe această temă, punctând că data la care are loc această sărbătoare a fost stabilită clar de Sinodul I Ecumenic.
Scrisoarea deschisă trimisă de Teodor Baconschi și Adrian Papahagi
În scrisoarea deschisă trimisă Bisericii Ortodoxe Române, Teodor Baconschi și Adrian Papahagi spun că și-ar dori ca Învierea Domnului să fie sărbătorită, începând cu anul 2025, de toată lumea, la aceeași dată, solicitând Bisericii Ortodoxe Române să se implice cu energie şi convingere în dialogul panortodox şi interconfesional pe această temă, spre a convinge şi Bisericile Ortodoxe surori să adopte duhul unităţii şi să sprijine iniţiativele Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.
„Frumos ar fi să sărbătorim Învierea Domnului împreună, ortodocşi, catolici şi protestanţi, măcar începând din 2025, când se vor împlini 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Suntem conştienţi că există în prezent eforturi reale, la nivelul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, al altor Patriarhii ortodoxe, şi al Bisericii Romano-Catolice, pentru a unifica data sărbătorii pascale. Atingerea acestui obiectiv ar dobândi şi un impact pastoral şi misionar coerent, într-o lume creştină aflată sub presiunea deseori agresivă a secularismului. (...)”, afirmă iniţiatorii.
Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în anul 2024. Cum se calculează data