DNA explică de ce Victor Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore. Primele precizări oficiale / FOTO
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 30.01.2023 la 18:31
Actualizat pe 30.01.2023 la 18:31
Victor Pițurcă a început anul 2023 cu stângul, după ce a sfârșit prima lună reținut de procurori. Antrenorul este audiat într-un dosar privind măștile achiziționate pentru MApN, iar acum trebuie să dea explicații după ce procurorii au făcut percheziții. La câteva ore după ce informația a apărut în spațiul public, DNA a revenit cu explicații și a făcut primele precizări oficiale.
- DNA a revenit cu noi informații din dosarul lui Victor Pițurcă
- De ce a fost reținut antrenorul pentru 24 de ore
- Primele precizări oficiale
Problemele cu legea au început și pentru Victor Pițurcă, care a fost reținut pentru 24 de ore și este cercetat într-un dosar pentru niște măști achiziționate pentru MApN. Împreună cu el, mai apare un alt nume, și anume Gabriel Țuțu, șeful Romarm.
DNA a revenit cu explicații în ceea ce privește reținerea celor doi a făcut primele precizări oficiale. Din primele informații, se pare că cei doi sunt cercetați pentru abuz în serviciu și este vorba despre consecințe grave.
DNA explică de ce Victor Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore
Procurorii au început perchezițiile în dosarul măștilor cumpărate pentru MApN încă de anul trecut, iar acum a venit momentul ca acesta să dea explicații despre ceea ce s-a întâmplat în firma pe care o deține el și fiul său, Alexandru Pițurcă. Conform primelor informații oficiale oferite de DNA, se pare că și Gabriel Țuțu, directorul Romarm este audiat în vederea producerii și achiziției măștilor de protecție pentru MApN.
Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu sunt implicați împreună într-un dosar care ar putea să aibă consecințe grave, dacă se va dovedi că funcționarul public a primit pentru el sau pentru altcineva un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual, pentru care s-a reținut comiterea unei infracțiuni de cumpărare de influență.
Mai exact, este vorba despre faptele comise în pandemie, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, când Gabriel Țuțu a încălcat legea și a încheiat un contract de asociere cu o firmă din care făcea parte și o societate deținută de Victor Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea. Cele două contracte de achiziție publică care prevedeau cumpărarea a 7 utilaje neconforme pentru a produce măștile achiziționate pentru MApN.
Ulterior, firma deținută de Gabriel Țutu a suferit un prejudiciu de 8.647.584 lei, ceea ce reprezintă contravaloarea utilajelor respective, valoarea materiei prime folosite și contravaloarea pieselor și serviciilor conexe, din afara contractului încheiat.
De asemenea, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins din partea reprezentaților celorlalte societăți comerciale să fie intodus într-un circuit de achiziție a unor măști de protecție neconforme pentru MApN a unui prieten, chiar dacă el nu desăfșura activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta în cadrul unui contract de aparență.
După aceste servicii, seful Romarm a exprimat că deține influență în ceea ce îi privește pe funcționarii MApN, astfel că îi va convinge să încredinețeze direct contractele de achiziții, fără proceduri publice și astfel că achite la timp facturile respective și să efectueze recepția produselor.
Gabriel Țuțu ar fi primit suma de 50.000 lei
După tot acest traseu, se pare că Gabriel Țuțu ar fi primit suma de 50.000 lei printr-un intermediar. DNA a spus că celor doi li s-au adus la cunoștiință acuzațiile și calitatea procesuală.
”Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, a transmis DNA.