Doar telefoanele cu Android au trimis utilizatorilor alertă de cutremur. Avertizarea s-a efectuat cu câteva secunde înainte de producerea seismului
Publicat pe 03.11.2022 la 09:10 Actualizat pe 03.11.2022 la 09:11
Joi dimineață, în România, a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 5,2 grade, pe scara Richter. Imediat după producerea seismului, românii se așteptau să primească o atenționare din partea celor de la Ro-Alert. Însă, doar o parte dintre telefoanele mobile, cele cu sistem Android, au avut parte de notificare. Cu atât mai mult, Raed-Arafat a explicat motivul pentru care, în aceste cazuri, nu se trimit mesaje de avertizare.
- Motivul pentru care nu s-a trimis niciun mesaj de avertizare la cutremur
- Raed Arafat a explicat
Un cutremur de 5,2 grade, pe scara Richter a avut loc marţi dimineaţă în România. Seismul a fost la o adâncime de 140 km, în zona Vrancea, potrivit INCDFP.
Aplicațiile cu sistem Android au avertizat cutremurul
În urmă cu câteva ore, un cutremur de 5,2 a avut loc în România. Seismul s-a resimţit şi în alte ţări, precum Republica Moldova, Bulgaria şi Ucraina, Serbia. Însă, foarte mulți dintre români nu au primit mesajul de avertisare Ro-Alert, așa cum se procedează în cazurile unor condiții de vreme nefavorabilă sau pentru alte pericole.
Mai mult de atât, se precizează că doar utilizatorii telefoanelor mobile cu Android au avut parte de avertismentul Ro-Alert. IGSU anunță că, în cazul cutremurelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora.
”Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, transmite IGSU
De ce nu s-a trimis mesaj de avertizare la cutremur
Autoritățile au explicat de ce nu au trimis avertizarea. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat în urmă cu puțin timp, că sunt două motive pentru care Ro-Alert nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur.
"În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift.", a explicat medicul Raed Arafat.
Cutremur de 5.2 grade în România
În această dimineață, în jurul orei 06:50 un cutremur puternic a lovit România. În București, Buzău și alte orașe din țară, oamenii au fost treziți de cutremurul puternic. Însă, din fericire, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au explicat că nu s-au înregistrat pagube.
"Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.", au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
CITEȘTE ȘI: Cutremur de 5.2 grade în România. Unde s-a resimţit în urmă cu puţin timp