Doliu în literatura română! Un scriitor cunoscut a murit la 72 de ani
Publicat pe 04.08.2023 la 12:15 Actualizat pe 04.08.2023 la 12:16
Lumea literaturii din România este în doliu! Un cunoscut scriitor s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani. Când va avea loc ceremonia de înmormântare. Unde își pot lua oamenii „adio” de la talentatul prozator.
- Un scriitor a murit
- Prozatorul s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani
Tragedia lovește literatura română într-un mod profund, odată cu vestea trecerii în neființă a unuia dintre cei mai apreciați scriitori ai „Generației '80”. George Cușnarencu, un talentat prozator, laureat al premiilor Uniunii Scriitorilor și Academiei Române, a încetat din viață la vârsta de 72 de ani, conform anunțului făcut de Uniunea Scriitorilor din România pe data de 3 august.
George Cușnarencu a murit
George Cușnarencu s-a născut în anul 1951 la Dorohoi, în județul Botoșani, iar pasiunea pentru literatură l-a purtat pe cărările literare ale „Generației '80”. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București în anul 1977 și încă de pe băncile universității și-a manifestat talentul în cadrul cenaclului Junimea, condus de reputatul profesor și critic literar Ovid Crohmălniceanu.
A contribuit la antologia cenaclului intitulată Desant 83, o prestigioasă colecție literară a vremii.
Debutul său în literatura de specialitate a avut loc în anul 1983 cu volumul de proză scurtă „Tratat de apărare permanentă”. Acesta a fost doar începutul unei cariere prolifică, marcând generații întregi de cititori cu operele sale memorabile. Printre romanele sale celebre se numără „Tangoul memoriei”, „Dodecaedru”, „Ultimul Isus, magnificul”, „Călătoria Luceafărului”, „Requiem”, „Trandafirul Tăcerii Depline”, „Săptămâna Patimilor” și „Piața Aristotel”, dar și „Colonia Penitenciară Oranj”.
Scriitorul a lucrat și în jurnalism
Pe lângă virtuozitatea în scris, George Cușnarencu a „îmbrățișat” jurnalismul și a ocupat poziția de redactor-șef al prestigioasei reviste de popularizare a științei, Magazin. Contribuția sa nu a trecut neobservată, fiind răsplătit cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România în 1984, apoi cu prestigiosul Premiu „Ion Creangă” oferit de Academia Română în 1993.
Pentru toți cei care l-au admirat și apreciat pe George Cușnarencu, există ocazia să-și ia rămas bun de la acest talent literar. Ceremonia funerară va avea loc vineri, pe data de 4 august, la Capela Cimitirului Sf. Vineri din București, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă, în același loc, la ora 11:30.
Citește și: A murit cel mai bătrân om din lume. Jose Paulino avea vârsta de 127 de ani. Ce controverse au apărut