Doliu în lumea artistică din România. S-a stins din viață un nume uriaș
Publicat pe 27.06.2022 la 15:51 Actualizat pe 27.06.2022 la 15:51
Este zi de doliu în lumea artistică din România. Un nume uriaș s-a stins din viață, duminică, 26 iunie 2022, la vârsta de 91 de ani. Nimic nu a prevestit această veste tristă și tragică. Este plâns acum de întreaga țară.
- Întreaga lume artistică este în doliu
- S-a stins din viață un nume mare al țării noastre
Lumea artistică din România este din nou în doliu! Renumitul pictor Iacob Lazăr s-a stins din viață, ieri, la vârsta de 91 de ani. Nimeni nu s-a așteptat la o veste atât de cruntă în ceea ce îl privește pe cel care a bucurat întreaga lume.
Lumea artistică din România este în doliu
Lumea artistică din România este în doliu, asta după ce pictorul Iacob Lazăr s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Potrivit familiei acestuia, pictorul renumit va fi înmormântat mâine, 28 iunie 2022, la Mănăstirea Cernica.
Cariera pictorului Iacob Lazăr
Cunoscutul și renumitul pictor s-a născut la Trifeşti-Roman, judeţul Neamţ, în anul 1931. În anul 1956 a absolvit secţia de Artă Monumentală a Institutul „Nicolae Grigorescu” din Capitală. A lucrat în tinerețe ca ilustrator de carte pseudonimul de Ion Ion.
I-a avut ca dascăli în facultate pe Alexandru Steriadi, Gheorghe Labin, George Lowendal și Ștefan Constantinescu, dar adevăratul său magistru a devenit pe parcurs și a rămas Alexandru Ciucurencu, de a cărui pictură era fascinat. De la el a primit învățătura post-universitară, care as-a tradus în a sa creație mai evident la începutul carierei și din ce în ce mai puțin pe parcurs, dar care a fost un puternic punct de reper profesional și moral pentru pictor, într-un mod permanent.
Pictorul a practic o bună vreme de timp arta monumentală, transpunând o serie lungă de proiecte în tehnicile picturii al secco, simili-vitraliu sau mozaic în plăci ceramice, însă s-a reîntors de fiecare dată la pictura de şevalet, excelând în tehnica culorilor de ulei pe pânză, uneori de guaşă pe hârtie sau de desen în cărbune şi în tuş.
Potrivit criticii, în puţine cuvinte, pictura lui Iacob Lazăr se caracteriza prin rigoarea sa compoziţională, o linie a desenului care avea la bază studiul îndelung şi susţinut după natură şi lecţiile maeştrilor picturii româneşti şi universale, cât şi nuanţările cromatice extrem de rafinate, propunând acorduri subtile între tonurile puternice şi armonia de ansamblu perfect echilibrată.
Citește și: A murit Ștefan Petreuș. Doliu în muzica populară: ”De-acum Frații Petreuș sunt împreună...”