Dosarul ”Colectiv 2” a fost clasat! Supraviețuitorii și familiile victimelor decedate au primit o lovitură dură, după 9 ani de la dezastru
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 12.08.2024 la 16:27
Actualizat pe 12.08.2024 la 16:27
Supraviețuitorii și victimele incendiului devastator din clubul Colectiv au mai primit o lovitură dură! Dosarul intitulat ”Colectiv 2” a fost clasat, după 9 ani de la dezastrul care a îngrozit România! Iată ce se va întâmpla în continuare, din punct de vedere legal.
- De ce a fost clasat dosarul ”Colectiv 2”
- Ce se va întâmpla cu persoanele considerate responsabile de tragedie
Incendiul din clubul Colectiv a lăsat un gol imens în sufletele tuturor celor care și-au pierdut persoanele dragi în urma tragediei, dar și un sentiment de revoltă în cazul românilor. După cum știm deja, au existat victime care au murit pe loc după incendiu, dar și persoane care s-au stins din viață în spitale, din diferite motive, iar acest lucru a ridicat multe semne de întrebare.
Dosarul ”Colectiv 2” a fost clasat
În dosarul Colectiv 2 au fost reclamate condițiile din spitalele din România și procedura de transfer a pacienților în străinătate.
Așadar, au existat persoane acuzate ca nu au trimis la timp pacienții arși în spitalele din alte țări și faptul că nu au oferit condiții corespunzătoare în spitale, astfel încât victimele să poată beneficia de tratamentul de care au nevoie, fără să le fie pusă în pericol și mai mult viața.
După decizia de clasare a dosarului, fostul ministrul al Sănății, Nicolale Bănicioiu și managerii de spitale scapă de acuzații. Acest lucru a stârnit un val de reacții de revoltă în cazul familiior victimelor, care acum au primit o lovitură dură. Aceștia ar urma să ia măsuri și să sesizeze CEDO.
De ce a fost clasat dosarul
Întrebarea de pe buzele familiilor victimelor și supraviețuitorilor este cum a fost posibil ca acest dosar să fie clasat. Ei bine, explicația vine tocmai din partea procurorilor, care au transmis faptul că în legea penală nu erau invocate faptele de abuz și neglijență în serviciu. Cu alte cuvinte, statul român nu ar fi avut obligația de a asigura transportul pacienților la spitalele din străinătate, deși arsurile de care sufereau erau foarte grave.
Bilanțul deceselor a ajuns la 65 de persoane. Tragedia a avut loc în data de 30 octombrie 2015, o dată care va rămâne întipărită în amintirea românilor.