Dosarul milionarei Vanessa Youness, la un pas de prescripție / Fostul șef „Doi ș-un sfert”, în culmea fericirii!
De Narcis Voica.
Publicat pe 23.05.2024 la 22:51
Actualizat pe 23.05.2024 la 22:51
Fostul șef al serviciului de informații al Poliției Române și iubita milionară ar putea scăpa de dosarul în care sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat peste zece luni.
- Încet, dar sigur, se rezolvă toate problemele penale ale chestorului Gelu Oltean și ale iubitei sale, Vanessa Youness
- Judecătorii au analizat dosarul lor timp de patru ani și abia acum încep procesul
- Peste zece luni, faptele se prescriu
Dosarul deschis în 2020 a zăcut pe masa judecătorilor până anul acesta, când Tribunalul Dâmbovița a descoperit, cu stupoare, că nu e de competența lui. Astfel, după patru ani, instanța a decis, în luna martie: „Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Dâmboviţa invocată din oficiu în soluţionarea cererii formulată de către inculpaţii Oltean Gelu Marin şi Youness Amal-Vanessa, prin apărător ales, vizând constatarea nulităţii procedurii de camera preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Ploieşti – Secţia Penală. Definitivă”.
Săptămâna aceasta, însă, Curtea de Apel Ploiești a decis să pasese dosarul înapoi, dar, cum nu pot face ping-pong la nesfârșit, a apelat la instanța supremă, ca să spună aceasta cine trebuie să judece cazul.
„Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Ploieşti invocată din oficiu. Declină competenţa de soluţionare a cererii formulate de inculpaţii Oltean Gelu Marin şi Youness Amall Vanessa în favoarea Tribunalului Dâmboviţa. Constatat invit conflictul negativ de competenţă între Tribunalul Dâmboviţa şi Curtea de Apel Ploieşti. Trimite cauza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi 20.05.2024”, au decis magistrații.
În condițiile în care ÎCCJ ar putea stabili un termen tocmai la toamnă sau chiar la anul, soarta dosarului este clară.
Conform legii, „termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt: (...) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani”.
Iar fapta pentru care sunt judecați Oltean, Youness și complicele lor este pedepsită cu maxim cinci ani: „iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.
Gelu Oltean, fostul şef al serviciului secret al Ministerului de Interne, iubita sa, Vanessa Youness, şi cetăţeanul britanic Thomas Ivor Mowbray Lishman sunt acuzaţi că au organizat şedinţe de şamanism, în cadrul cărora se consumau droguri de mare risc. În 2020, cei trei au fost trimiși în judecată pentru constituire a unui grup infracțional organizat, iar în 2021 au fost trimiși în judecată pentru trafic de droguri.
Iată ce spuneau procurorii DIICOT, cu privire la cazul din 2019:
„La data de 9 decembrie 2019 organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpatul T.I.M.L. (Thomas Ivor Mowbray Lishman – n.r.), cetăţean britanic, urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Y.A.-V. (Youness Amal – Vanessa, concubina lui Gelu Oltean – n.r.), prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-o locație ce urmează să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradițională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor.
Inculpatul își promova evenimentele de acest gen prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă aceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator.
Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior. În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise.
La data de 14.12.2019, a fost efectuată o percheziţie domiciliară pe raza localitatăţii Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar cu ocazia pătrunderii în imobilul percheziţionat au fost identificate spaţii de cazare în clădirea principală a clinicii unde se afla un număr de 42 de persoane printre care şi inculpaţii O. G. M. (Gelu Oltean – n.r.), T. I. M. L. şi Y. A.-V. În urma percheziţiei domiciliare au fost ridicate trei kilograme ayahuasca, ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc, precum şi două kilograme de fragmente vegetale ce conţin aceleaşi substanţe. La data de 15.12.2019, Tribunalul Braşov a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile”.
Citește și: Tolea Ciumac, un nou scandal penal! A fost trimis în judecată