Dreptate după 11 ani de chin! O fetiţă de 11 ani a fost violată, dar magistraţii români nu au crezut-o: “A fost cu voia ei, pentru că mergea la joacă”

Dreptate după 11 ani de chin! O fetiţă de 11 ani a fost violată, dar magistraţii români nu au crezut-o: “A fost cu voia ei, pentru că mergea la joacă”

O fetiţă de 11 ani din Hunedoara şi-a făcut dreptate după 11 ani de când a fost abuzată.

Judecătorii care au instrumentat cazul minorei violate au fost influenţaţi de inculpat să creadă că fetiţa a fost cea care i-a propus să întreţină relaţii sexuale cu ea.

Totuşi, CEDO i-a luat apărarea minorei, astfel că familia poate să răsufle uşurată, deşi au trecut ani buni de la dramă.

În prezent, fata are 22 de ani. A trăit până acum cu scopul de a demonstra că a fost victima unei agresiuni sexuale.

Cum a început coşmarul fetei

Agresorul avea la acea vreme 52 de ani şi locuia în grajdul familiei, fiind un fel de "oaie neagră" ,tocmai din cauza comportamentului deviant.

Fetiţa de 11 ani venea să se joace cu fetele de aceeaşi vârstă ale familiei respective. 

Într-o zi, când minora se juca, bărbatul a luat-o cu forţa şi a violat-o cu sălbăticie. Copilei i-a fost ruşine să povestească cuiva, astfel că agresiunile au mai continuat, părtaşi devenind şi patru băieţi din familia la care stătea agresorul.

Timp de şapte luni, fata nu a scos nici un cuvânt despre agresiunile la care era supusă de bărbat. Abia când mama ei a observat că fiica ei nu mai foloseşte absorbante intime, şi-a dat seama că ceva nu este în regulă. Astfel a aflat despre cele petrecute, dar şi că minora a rămas însărcinată în urma violurilor repetate.

Autorităţile nu au crezut-o

După ce părinţii fetei au depus plângere, s-a început anchetarea inculpatului Jurj Viorel, dar şi a celor patru fraţi care au abuzat-o şi ei pe copilă.

Deşi inculpaţii au dat declaraţii contradictorii, anchetatorilor nu li s-a părut nimic deosebit.

"Jurj a susţinut că fetiţa l-a provocat să facă sex cu ea, deoarece era mereu îmbrăcată sumar. Acesta a mai declarat că ea este cea care a venit la el și i-a spus prima dată să facă sex, în august sau septembrie 2008.", se arată în rechizitoriul Prchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

La expertiza medico-legală s-a stabilit că “nu există urme de violență pe corpul victimei”.

Astfel, judecătorii au concluzionat că minora nu a fost victima unei agresiuni sexuale, ba chiar s-a întâmplat totul cu voia ei.

Totuşi, la dosar nu era prezentă şi expertiza medico-legală psihiatrică, care atestă că fetiţa suferea de stres posttraumatic.

"Minora vorbește rușinată despre cele întâmplate. Aceasta are amintiri vii legate de evenimente. (…) Declară că nu a spus nimănui mai repede despre incidente deoarece se temea pentru siguranța ei și a membrilor familiei ei. (…) Minora avea dificultăți la anticiparea consecințelor acțiunilor ei și insuficient.", scrie în raport.

Din păcate însă, nici această expertiză nu l-a convins pe judecător că Jurj Viorel a violat-o pe fetiţa de 11 ani.

Pentru judecător a fost mai convingător faptul că fetiţa “se îmbrăca sumar” și că, “și în urma presupuselor agresiuni sexuale suferite, a continuat să meargă la joacă la prietenele ei”.

"Dacă actul sexual ar fi avut loc prin constrângerea victimei sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-și exprima voința, este evident că aceasta nu ar fi continuat obiceiul anterior (să meargă să se joace cu fetele vecinilor).", se mai arată în rechizitoriu.

Au cerut dreptate la CEDO

Când familia fetei a văzut că pedeapsa violatorului este ba mai mică, ba mai mare, ba schimbată, ba anulată, au decis să se adreseze la CEDO.

După ce reprezentaţii CEDO au luat la cunoştiinţă despre drama copilei din România, au constatat că “într-un număr semnificativ de cauze, consimțământul victimei la actele sexuale a fost dedus din fapte care aveau mai mult de-a face cu reacțiile specifice copiilor față de traume, cum ar fi faptul că victimele nu și-au informat părinții sau nu au țipat după ajutor”.

Astfel, nici CEDO nu a rezolvat cazul în întregime.

"Nu se poate concluziona că instanțele din România au creat o practică consacrată și consecventă pentru a face o deosebire clară între cazurile de viol și cele de act sexual cu un minor.", se arată în hotărârea CEDO din cauza prezentată, împotriva României.

Într-un final, CEDO a revenit cu o analiză mai amănunţită asupra cazului şi a decis ca statul român, care a încălcat mai multe drepturi ale fetei, să îi plătească familiei acesteia daune morale în valoare de 9.000 de euro.

Ultimul proces al violatorul 

În baza cererii CEDO, cazul fetei a fost redeschis şi reanalizat serios. Astfel, abia săptămâna trecută a fost pronunţaţă sentinţa pentru Viorel Jurj.

"Jurj Viorel a fost condamnat pentru viol la 5 ani de închisoare, iar instanţa l-a obligat să-i plătească victimei 50.000 de lei daune morale.", au declarat judecătorii.

Din păcate însă, violatorul a primit pedeapsa minimă prevăzută de lege, deşi Codul Penal prevedea, pe atunci, că pentru viol pedeapsa e închisoarea de la 10 la 25 de ani, dacă victima nu a împlinit vârsta de 15 ani.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro