Drona care a căzut noaptea trecută pe teritoriul României era Shahed, de tip "kamikaze". Armata Română a găsit un crater uriaș la 3 kilometri de Plauru
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 12.10.2023 la 14:11
Actualizat pe 12.10.2023 la 14:11
Noaptea trecută a fost alertă aeriană în Tulcea şi Galaţi! Infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre a fost atacată de Rusia. O dronă a căzut în România și, potrivit informațiilor reprezentanţilor armatei, a făcut un crater uriaş la trei kilometri de localitatea Plauru din judeţul Tulcea. Specialiștii spun că aparatul de zbor a fost unul de tip kamikaze.
- Noaptea trecută a fost alertă aeriană în Tulcea și Galați
- O dronă a căzut pe teritoriul țării noastre
- Aparatul de zbor s-a prăbușit la trei kilometri de localitatea Plauru din judeţul Tulcea
Noaptea trecută, o nouă dronă rusească a căzut pe teritoriul României. Prin intermediul unui comunicat, Ministerul Apărării Naționale a informat că au fost luate măsuri de poliție aeriană, a fost informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar toate aceste măsuri au fost în vigoare până în jurul orei 1 și 40 de minute. La primele ore ale dimineții, echipaje ale Poliției de Frontieră, ale Ministerului Apărării Naționale dar și ale altor structuri cu competență în siguranța națională au mers în localitatea Plauru. La 3 kilometri distanță de localitate au fost găsite urmele de impact ale aparatului de zbor căzut.
Drona care a căzut noaptea trecută pe teritoriul României era Shahed, de tip "kamikaze"
În noaptea de miercuri spre joi, o dronă a căzut în localitatea Ceatalchioi, din județul Tulcea. Este a patra dronă care cade pe teritoriul României de la începutul lunii septembrie. Este pentru prima dată însă când o dronă de tip kamikaze cade pe pământ românesc, spun specialiștii, scrie observatornews.ro.
Potrivit informațiilor, Poliția de Frontieră a observat un incendiu în localitatea respectivă. Resturile aparatului de zbor ar fi căzut în zona nelocuită a localității și ar fi făcut un crater de aproximativ 1,5 metri adâncime și 4 m diametru, iar în interior fibră de carbon fumegând, scrie stiripesurse.ro.
"Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România. Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie", a transmis MApN.
Primarul comunei unde a căzut drona spune că în zonă nu e semnal GSM
Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, localitatea unde o dronă rusească a căzut, susține că în zonă nu este semnal GSM şi, în caz de pericol, localnicii nu au cum să se protejeze. Edilul punctează că nici autoritatea locală nu primeşte mesaje RO-ALERT cu privire la pericolul căderii dronelor.
"Degeaba avem adăposturile. Oamenii nu au cum să meargă la ele doar când aud dronele. Sistemul de alarmare e deficitar, aproape zero. Degeaba l-am făcut că nu putem să-i anunţăm. Chiar dacă aş pune sistem de alarmare pe maşină, să merg să sun cu goarna, cu sirena, cu clopotul, nici noi habar nu avem când vin dronele. De mai bine de doi ani e problema asta", a afirmat primarul comunei Ceatalchioi, scrie stiripesurse.ro.