Dronă militară, prăbușită în apropierea orașului Brăila. Oamenii au ieșit speriați din case când au auzit o bubuitură puternică / VIDEO
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 29.03.2024 la 09:06
Actualizat pe 29.03.2024 la 14:03
Seara trecută, o dronă de origine militară s-a păbuşit pe Insula Mare a Brăilei, aproape de Dunăre, în zona fermei Filipoiu, între comuna Frecăței și punctul de trecere al bacului. Oamenii au ieșit speriați din case când au auzit o bubuitură puternică.
- O dronă de origine militară s-a păbuşit, seara trecută, pe Insula Mare a Brăilei
- Oamenii au ieșit speriați din case când au auzit o bubuitură puternică
E alertă în Brăila după ce o dronă militară s-a prăbușit, seara trecută, pe un câmp, la aproximativ 12 kilometri de oraş. Oamenii care locuiesc în zonă au filmat aparatul de zbor care a trecut pe deasupra caselor lor şi au relatat că ar fi scos un sunet ciudat, scrie observatornews.ro.
O dronă de origine militară s-a păbuşit, seara trecută, pe Insula Mare a Brăilei
Speriați, localnicii care au auzit bubuitura puternică au sunat la 112. Totul s-a întâmplat la puțin timp după de miezul nopții. Autoritățile au ajuns la fața locului și au asigurat zona. Oamenii legii au găsit resturi din dronă, dar şi o groapă în pământ. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.
Incidentul de noaptea trecută este al cincilea sau al şaselea cu drone la graniţa României. antena3.ro scrie că drona prăbușită seara trecută este de provenienţă rusească şi ar fi fost trimisă spre porturile ucrainene de la Dunăre. Cel mai probabil i s-a defectat sistemul de direcţionare prin GPS.
Craterul format de dronă are un diametru de aproximativ 4 metri, fiind extrem de vizibil și din aer, potrivit Debraila.ro. Locul prăbușirii dronei se află la 8 km de trecerea bac dinspre municipiul Brăila spre Insula Mare a Brăilei.
În luna octombrie a anului trecut o dronă a căzut în județul Tulcea
Amintim că în luna octombrie a anului trecut o dronă a căzut în localitatea Ceatalchioi, din județul Tulcea. A fost a patra dronă care a căzut pe teritoriul României în 2023, de la începutul lunii septembrie.
"Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România. Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie", a transmis MApN.
La acel moment, Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, localitatea unde drona rusească s-a prăbușit, susținea că în zonă nu este semnal GSM şi, în caz de pericol, localnicii nu au cum să se protejeze. Edilul puncta că nici măcar autoritatea locală nu primeşte mesaje RO-ALERT cu privire la pericolul căderii dronelor.