DSVSA Giurgiu: Carne de câine, vândută drept carne de miel. Avertisment îngrijorător pentru toți românii
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 18.04.2022 la 20:59
Actualizat pe 18.04.2022 la 20:59
Ne aflăm în perioada Sărbătorilor Pascale, așa că toți românii urmează să ia cu asalt fiecare raft al supermarketurilor din oraș. Bineînțeles, pe primul loc se află carnea de miel, pe care majoritatea o consumă în cea mai importantă zi pentru creștinii de pretudindeni. DVSA Giurgiu a transmis în acest sens un mesaj important pentru toată lumea.
- Atenționarea transmisă de DSVSA Giurgiu
- Mesajul specialiștilor înainte de Paște
- De ce trebuie să țină cont consumatorii
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis un mesaj important pentru toți românii în contextul apropierii sărbătorilor pascale. Așadar, câteodată se vinde carne de câine în loc de carne de miel sau oaie.
Carne de câine, vândută drept carne de miel
Medicii veterinari oficiali din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu i-au înștiințat pe români că uneori le sunt vândute animale moarte. Substituirea cărnii normale cu carne provenită de la animale bolnave, moarte, tăiate în agonie sau aflate în stări fiziologice în care tăierea lor este interzisă de lege, potrivit comunicatului transmis.
Aceștia au mai explicat că prepararea de alimente falsificate sau cu componente alterate, adaosurile nepermise sau introducerea aditivilor alimentari peste limitele oficiale, constituie, de fapt, un atentat asupra sănătății publice.
”În acest sens, atenționăm consumatorii că pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul și organele interne nedetașate, precum și ștampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată și pe pulpe.
Nu de puține ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte”, a mai transmis DSVSA Giurgiu.
Pentru protejarea sănătății, consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele recomandări:
- - Să nu cumpere carne de la negustorii ambulanți care comercializează marfa pe marginea drumurilor, a șoselelor sau în locuri neamenajate și neautorizate pentru un astfel de comerț;
- - Să nu cumpere carne din piețe sau chiar din măcelării dacă pe carne nu este aplicată lizibil marca de sănătate sau dacă carnea preambalată nu prezintă eticheta de identificare a procesatorului, termenul de valabilitate și mențiunea că a fost controlată sanitar veterinar; Pentru a nu crea suspiciuni cumpărătorilor, traficanții care fac substituiri ilegale ale cărnii recurg la disimularea acestei infracțiuni prin tranșarea cărnii în specialități de măcelărie sau prin valorificarea cărnii sub formă tocată, în cazul căreia este foarte dificilă diferențierea provenienței organice;
- - Să evite consumul preparatelor din carne comercializate la tonetele volante și grătarele amplasate pe traseele comerciale și turistice aglomerate, întrucât organele sanitar-veterinare nu pot verifica în orice moment compoziția reală a acestor preparate.