Eclipsa parțială de soare poate fi văzută și în România. Când începe fenomenul și în ce zone poate fi urmărit

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 29.03.2025 la 10:57
Actualizat pe 29.03.2025 la 10:57
Astăzi, 29 martie, are loc o eclipsă parțială de Soare. Fenomenul astronomic spectaculos poate fi văzut și în România. Când începe și în ce zone poate fi urmărit.
- Eclipsa parțială de soare în România
- Detalii despre ora de început și locurile de vizibilitate
Eclipsa parțială de Soare care are loc astăzi, 29 martie 2025, este un eveniment rar care e în atenția astronomilor, dar și a pasionaților de astronomie din întreaga țară. Specialiștii și nu numai, vor avea o oportunitate unică să observe cum Luna va acoperi parțial Soarele.
Eclipsa parțială de soare poate fi văzută și în România
Potrivit specialiștilor, eclipsa parțială de soare va fi vizilă pe o parte din emisfera nordică, din estul Canadei până în Siberia.
Fenomentul astronomic, al şaptesprezecelea al secolului XXI şi primul de acest fel al acestui an, va dura aproximativ patru ore.
Începe la 08:50 GMT (10:50 la Bucureşti) şi se va încheia în jurul orei 12:43 GMT (14:43 la Bucureşti).
Potrivit informațiilor oferite de Laboratorul Temps-Espace de la Observatorul din Paris, eclipsa va atinge punctul maxim la 10.47 GMT (12.47 ora României) deasupra nord-estului Canadei şi Groenlandei.
Pe 29 martie 2025, Luna va trece prin fața Soarelui și îl va bloca parțial
Pe 29 martie 2025, Luna va trece prin fața Soarelui și îl va bloca parțial, aruncând o umbră asupra unor părți ale emisferei nordice. Partea centrală a umbrei Lunii, unde Soarele ar apărea complet blocat, nu atinge Pământul, astfel încât nimeni nu va putea vedea o eclipsă totală de Soare de această dată. Toți cei care asistă la eclipsă trebuie să folosească protecție oculară adecvată sau o metodă de vizionare indirectă pentru a-și proteja ochii.
Telespectatorii vor vedea o eclipsă parțială de soare în unele zone din America de Nord, Europa, Africa, nordul Asiei, mici părți din America de Sud, Groenlanda și Islanda, precum și o mare parte din oceanele Atlantic și Arctic.