e-Factura devine obligatorie! Data de la care va fi necesar să trimiți factura electronică
Publicat pe 19.09.2023 la 18:47 Actualizat pe 19.09.2023 la 18:47
Începând de anul viitor, e-Factura va deveni obligatorie. Acest lucru a fost anunțat, recent, conform unui proiect asumat de Coaliția PSD-PNL, care conține diverse creșteri de taxe. Data de la care va fi necesar să trimiți factura electronică.
- e-Factura devine obligatorie
- Data de la care va fi necesar să trimiți factura electronică
Începând cu data de 1 iulie 2023, e-Factura va deveni obligatorie, potrivit unui proiect asumat de Coaliția PSD-PNL, care conține diverse creșteri de taxe.
e-Factura devine obligatorie de la 1 iulie 2024
Ei bine, acest nou proiect are în vedere implementarea unui sistem de raportate a facturilor în perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2024.
mai mult, acest lucru se va face fără aplicarea de sancțiuni în primele trei luni și trecerea la transmiterea obligatorie a facturilor prin Sistemul RO e-Factura în relația B2B (business to business) începând cu data 1 iulie 2024.
„Măsurile vor contribui la creșterea colectării veniturilor la bugetul de stat consolidat, reducerea evaziunii fiscale, precum și la întărirea disciplinei bugetare la nivelul entităţilor publice şi a responsabilizării ordonatorilor de credite în procesul bugetar.”, se arată în document.
La ce ajută e-Factura
E-Factura sau facturarea electronică ar permite autorităților fiscale să verifice coerența dintre TVA declarată și TVA datorată în timp util și în mod automat.
Totodată, o astfel de verificare automată ar îmbunătăți semnificativ competențele analitice ale autorităților fiscale române.
“În plus, introducerea facturării electronice obligatorii ar fi un instrument puternic pentru urmărirea în timp real a lanțurilor de fraudare în materie de TVA, permițând autorităților fiscale să ia măsuri imediate pentru a identifica și pentru a stopa participarea persoanelor impozabile la astfel de activități frauduloase.”, este decizia Consiliului UE prin care România poate aplica acest sistem.
Astfel, odată cu această hotărâre, România consideră că introducerea măsurii speciale poate aduce beneficii și persoanelor impozabile, prin digitalizarea proceselor de facturare și prin reducerea sarcinii lor administrative, asigurând, în același timp, un mediu concurențial echitabil pentru persoanele impozabile.
„Digitalizarea proceselor de facturare ar permite plăți mai rapide, economii legate de costurile de transmitere, prelucrarea rapidă și ieftină a datelor cuprinse în facturi și costuri reduse de arhivare pentru persoanele impozabile. Introducerea măsurii speciale ar conduce la eliminarea obligației actuale de raportare a informațiilor privind livrările și prestările interne, reducând sarcina administrativă pentru persoanele impozabile.”, se mai spune în document.
CITEȘTE ȘI: Vești bune pentru români. Ministrul Energiei anunță noi ajutoare pentru plata facturilor