Efectele adverse ale vaccinului anti-Covid-19 pe care toată lumea trebuie să le știe! Medicii avertizează: „Informați-vă din timp”
Publicat pe 27.12.2020 la 16:50 Actualizat pe 27.12.2020 la 16:50
Efectele secundare ce pot fi manifestate de cei care vor dori să se vaccineze împotriva noului coronavirus au fost explicate chiar de către șeful DSU, Raed Arafat. medicul susține că toate aceste manifestări trebuie cunoscute de către cetățeni, pentru a se asigura că nu vor avea probleme de sănătate după administrarea leacului.
- Care sunt efectele secundare ale noului vaccin
- Medicii avertizează populația
- De ce este bine să ne informăm înainte
Potrivit jurnalistului Radu Tudor, efectele adverse de după administrarea vaccinului anti-Covid-19 pot apărea atât la persoane sănătoase, care nu se cunosc cu un istoric de boli sau tulburări ale sistemului imunitar, cât și la cetățenii cu boli cronice sau auto-imune.
Din aceste motive, Raed Arafat îi sfătuiește pe români să se informeze dinainte despre campania de vaccinare ce a început chiar astăzi, prima persoană care a primit serul fiind o asistentă de 28 de ani de la Spitalul „Matei Balș”, care a făcut parte din echipa ce a tratat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România.
Care sunt efectele adverse ale noului vaccin anti-coronavirus
Astfel, cele mai frecvente reacții ce pot apărea în urma administrăii virusului sunt: dureri în zona în care a fost făcută injecția, această manifestare putând apărea la aproximativ 84% dintre pacienți, oboseală-63%, dureri de cap-55%, dureri musculare-38%, frisoane-32%, dureri articulare-24% și, în cazuri rare, febră-14%.
Toate aceste reacții pot fi de intensitate mică, medie, iar dacă starea devine din ce în ce mai acută, se recomandă consultul de urgență al unui medic specialist.
În ceea ce privește apariția noii tulpine a virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României, Șeful Comitetului Național de conducere a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, susține există această posibilitate, mai ales că nivelul de testare din țară este unul cu mult mai mic decât cel din Marea Britanie, astfel că se va putea identifica un astfel de caz abia în următoarele luni.
Întrebat dacă România este pregătită să identifice această nouă tulpină, dar și să o trateze, asemenea primei tulpine, medicul a susținut că tărie că țara noastră este pregătită pentru orice fel de virus nou apărut.
Citește și: Prima reacție a lui Adrian Streinu-Cercel, după ce s-a vaccinat anti-COVID-19: ”E extraordinar”